Ισχυρές καταιγίδες με χαλαζοπτώσεις  - πάνω από 10.000 κεραυνοί στην Ελλάδα την Κυριακή 16/06

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

Ο συνδυασμός των θερμών και υγρών επιφανειακών αέριων μαζών με την ισχυρή αστάθεια πάνω από τη χώρα μας (δηλαδή την απότομη πτώση της θερμοκρασίας με το ύψος) οδήγησαν σε μεγάλο αριθμό καταιγίδων την Κυριακή 16 Ιουνίου 2019. Αρχικά, λίγο μετά το μεσημέρι της Κυριακής οι πρώτες αναπτύξεις καταιγίδων παρατηρήθηκαν στην Πίνδο και στα ορεινά της Αν. Μακεδονίας αλλά γρήγορα επεκτάθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Σε πολλές περιπτώσεις οι καταιγίδες συνοδεύονταν από μεγάλο χαλάζι, όπως για παράδειγμα στο Τρίστενο και Τσεπέλοβο Ιωαννίνων, σε περιοχές της Πέλλας και της Κοζάνης. Παράλληλα, εντυπωσιακός ο αριθμός κεραυνών που κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr "ZEUS" και παρουσιάζουμε στον παρακάτω χάρτη, με πάνω από 10.000 κεραυούς σε διάστημα 12 ωρών.

Οι απογευματινές καταιγίδες στη χώρα μας τον Ιούνιο αποτελούν φυσιολογικό φαινόμενο λόγω της έντονης αστάθειας που παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο. Το πολύ μεγάλο χαλάζι όμως διαμέτρου 5-6 εκ, όπως αυτό που καταγράψαμε το Σάββατο 15/06 στην Μεσσήνη και στον Δήμο Παγγαίου αποτελούν ακραία καιρικά φαινόμενα με μικρή συχνότητα επανάληψης. Οι καταιγίδες πάντως θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα 17/06 με τοπικές χαλαζοπτώσεις κυρίως στα ορεινά.

Ο καιρός το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (15-17 Ιουνίου 2019) – Ανανέωση Κυριακής 16/06

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Κυριακή 16 Ιουνίου 2019, 11:00

 

Τοπικές βροχές, όμβροι και καταιγίδες αναμένονται τις θερμές ώρες της Κυριακής 16/06, κατά κύριο λόγο στα ορεινά ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν και θα ενισχυθούν τη Δευτέρα 17/06.

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή 16/06 αναμένονται τοπικές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, όμβροι και καταιγίδες κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά. Χαλαζοπτώσεις αναμένονται κατά κύριο λόγο στη Δυτική Μακεδονία και τα ορεινά της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, και δευτερευόντως στα υπόλοιπα δυτικά και βόρεια ορεινά ηπειρωτικά. Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή του υετού (βροχή/χαλάζι) το απόγευμα της Κυριακής 16/06, ενώ σημειώνονται και οι περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Η θερμοκρασία θα φτάσει κατά τόπους τους 36 βαθμούς στα ηπειρωτικά και τους 33 στις νησιωτικές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις και δεν θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ στο Αιγαίο και τα 4 έως 5 μποφόρ στο Ιόνιο.

Τη Δευτέρα 17/06 αναμένονται νεφώσεις με βροχές, όμβρους και καταιγίδες στην ηπειρωτική χώρα και τα Δωδεκάνησα. Η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων είναι αυξημένη, κυρίως στη Δυτική Μακεδονία. Η θερμοκρασία δεν παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να  πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις και δεν θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ στο Αιγαίο και τα 4 έως 5 μποφόρ στο Ιόνιο.

Δείτε τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στις παραλίες τις χώρας μας μέσα από τον χάρτη παραλιών μας. Σε αυτόν μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το είδος της παραλίας, το βάθος της, την πρόσβαση σε αυτή, την οργάνωσή της και τις συνθήκες κολύμβησης. Στο χάρτη που ακολουθεί φαίνονται οι συνθήκες που θα επικρατούν στις παραλίες μας το μεσημέρι της Κυριακής 16/06.

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου