680 κεραυνοί στην Αττική – 60 χιλιοστά βροχής σε μία ώρα

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, 16:30

 

Βροχές και τοπικά έντονες καταιγίδες συνοδεία χαλαζοπτώσεων, σημειώθηκαν τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 19/06 στην περιοχή της Αττικής, όπως έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει στην πρωινή ανακοίνωσή μας.

Σημαντικά ύψη βροχόπτωσης κατεγράφησαν από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr και αποτυπώνονται στο Χάρτη 1, του Μετεωρολογικού και Κλιματικού Παρατηρητηρίου Αττικής. Ενδεικτικά, το ύψος της βροχόπτωσης στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής έφτασε τα 61.2 mm και στην περιοχή του Παπάγου τα 49 mm, σε χρονικό διάστημα μίας ώρας.

 

Χάρτης 1. Τα ύψη βροχόπτωσης όπως αποτυπώνονται από το Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Αττικής την Τετάρτη 19/06/2019.    

 

Τα φαινόμενα συνοδεύτηκαν από έντονη κεραυνική δραστηριότητα, όπως ορθά είχε προβλέψει το σύστημα TALOS (Thunder And Lightning Observing System), με το σύστημα εντοπισμού κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, να καταγράφει περίπου 680 κεραυνούς, η χωρική κατανομή των οποίων εμφανίζεται στον παρακάτω Χάρτη 2.

 

 

Χάρτης 2. Χωρική κατανομή των κεραυνών στην περιοχή της Αττικής, κατά τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 19/06, όπως καταγράφτηκε από το σύστημα εντοπισμού κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

 

 

Άλλη μια ημέρα με τοπικά ισχυρές καταιγίδες - Καταιγίδες και στην Αττική

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, 10:00

 

Τοπικά έντονες βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν και την Τετάρτη 19/06/2019, στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας, κυρίως κατα τη διάρκεια των μεσημεριανών και απογευματινών ωρών. Πιθανότητα τοπικών όμβρων ή μεμονωμένων καιταιγίδων, υπάρχει και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, όπου τοπικά θα είναι έντονες, ενώ στις περιοχές όπου θα εκδηλώνονται καταιγίδες, οι ριπαίοι άνεμοι πρόσκαιρα θα πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις.

Στο Χάρτη 1 παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα ύψη βροχής κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 19/06, ενώ με κύκλους παρουσιάζονται οι περιοχές όπου εμφανίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα για εκδήλωση χαλαζοπτώσεων.

 

Χάρτης 1. Τα εκτιμώμενα ύψη βροχής και οι περιοχές όπου εμφανίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα για την εκδήλωση χαλαζοπτώσεων κατά τις θερμές ώρες της Τετάρτης 19/06/2019.    

 

Καταιγίδες αναμένονται και στην περιοχή της Αττικής, με τοπικά έντονα φαινόμενα και τοπικές χαλαζοπτώσεις κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών και απογευματινών ωρών. Τα εκτιμώμενα ύψη βροχής παρουσιάζονται στο Χάρτη 2.  

 

 

Χάρτης 2. Τα εκτιμώμενα ύψη βροχής στην περιοχή της Αττικής κατά (αριστερά) τις μεσημεριανές και (δεξιά) τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 19/06/2019.

 

Το κύριο χαρακτηριστικό των καταιγίδων είναι η ηλεκτρική δραστηριότητα, όπου και σήμερα αναμένεται να είναι αυξημένη. Στο Χάρτη 3 παρουσιάζεται η πιθανότητα ηλεκτρικής δραστηριότητας τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης, με την Αττική να εμφανίζει αυξημένη πιθανότητα.

 

Χάρτης 3. Η πιθανότητα ηλεκτρικής δραστηριότητας τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 19/06/2019.

 

Οι χάρτες αυτοί παράγονται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo.gr, από το σύστημα TALOS (Thunder And Lightning Observing System), όπου μεταξύ άλλων μελετάται και η πρόγνωση κεραυνικής δραστηριότητας έως 72 ώρες (3 ημέρες).

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου