Εντονη ηλεκτρική δραστηρότητα στο Βόρειο Αιγαίο τις πρωϊνές ώρες του Σαββάτου 17/08

Σύνταξη άρθρου: Κώστας Λαγουβάρδος,
ΕΑΑ – Πεντέλη, Σάββατι 17 Αυγούστου 2019, 09:00

Εντονη ηλεκτρική δραστηριότητα καταγράφηκε από το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr τις πρωϊνές ώρες του Σαββάτου 17/08, με σχεδόν 1400 κεραυνούς μέχρι τις 9 το πρωί (βλ. σχήμα που ακολουθεί). Εττυχώς οι περισσότεροι κεραυνοί έπεσαν στη θάλασσα, ισχυρή καταιγίδα όμως έπληξε τη Λήμνο τα ξημερώματα του Σαββάτου, με 25 χιλιοστά βροχής μέσα σε 20 λεπτά.

 

Ισχυρές καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα και στο Βόρειο Αιγαίο από το βράδυ της Παρασκευής 16/08

Σύνταξη άρθρου: Στρατής Βουγιούκας, Αθανάσιος Καραγιαννίδης, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019, 14:00

Ταχέως κινούμενη ατμοσφαιρική διαταραχή θα επηρεάσει με κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους ριπαίους ανέμους κυρίως τα βόρεια ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα της χώρας, από το βράδυ της Παρασκευής 16/08 έως τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 17/08.

Περισσότερο θα επηρεαστούν η Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της Χαλκιδικής),  η Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου καθώς και περιοχές που βρέχονται από το Βορειοδυτικό Αιγαίο (Σποράδες - Βόρεια Εύβοια). Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και σε άλλες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, με μικρότερη όμως κατά κανόνα ένταση.  

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης που αναμένονται έως το μεσημέρι τους Σαββάτου 17/08, ενώ επισημαίνονται οι περιοχές όπου θα εκδηλωθούν τα ισχυρότερα φαινόμενα και οι περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων.

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου