Στους 39 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη θερμοκρασία την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019. Πάνω από τα 100 χλμ/ώρα η ισχυρότερη ριπή του μελτεμιού

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, 23 Αυγούστου 2019, 18:45

 

Ιδιαίτερα θερμό ήταν το μεσημέρι της Παρασκευής 23/08, κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες. Όπως φαίνεται σε αυτόν, η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Αμαλιάδα και ήταν ίση με 39.2 βαθμούς Κελσίου.

Διατηρήθηκε για μία ακόμη ημέρα το μελτέμι στο Αιγαίο. Η ισχυρότερη ριπή του έφτασε τα  105 χλμ/ώρα και σημειώθηκε στην Παξιμάδα Καρύστου στις εννέα το πρωί. Στο σχετικό πίνακα φαίνονται οι 8 σταθμοί που κατέγραψαν τις ισχυρότερες ριπές έως το απόγευμα της Παρασκευής 23/08.

Υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών για την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019, 10:30

 

Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει η θερμοκρασία στη χώρα την Παρασκευή 23/08, φτάνοντας κατά τόπους τους 38 βαθμούς Κελσίου. Όπως φαίνεται και στον χάρτη που ακολουθεί, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 36-38 βαθμούς στη Δυτική Στερεά και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, και τους 35-37 βαθμούς στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τοπικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη.

Παράλληλα, το μελτέμι θα φτάνει τα 7 μποφόρ στο Αιγαίο μειώνοντας αρκετά τη δυσφορία, αυξάνοντας όμως τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών στα νησιά του Αιγαίου και τα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά.  Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το μεσημέρι της Παρασκευής 23/08. Με πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα φαίνονται οι περιοχές με πολύ υψηλή και ακραία επικινδυνότητα.

Οι πυρο-μετεωρολογικοί δείκτες υπολογίζονται επιχειρησιακά στα πλαίσια του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG-BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020-DISARM (Drought and fIreobServatory and eArly waRning systeM), με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους των συμμετεχόντων κρατών.

Δείτε τη σελίδα του DISARM πατώντας εδώ. Ακολουθήστε τη σελίδα του DISARM στο Facebook πατώντας εδώ.

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου