Ασυνήθιστα "ήσυχος" ο Ατλαντικός το καλοκαίρι του 2019

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης

ΕΑΑ – Πεντέλη, Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Πλησιάζοντας την περίοδο της μέγιστης εμφάνισης τροπικών κυκλώνων και τυφώνων στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, φέτος τον Αύγουστο μόλις μία τροπική ύφεση κατάφερε να εξελιχθεί σε τροπικό κυκλώνα, δηλαδή σε ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό με εντάσεις ανέμου άνω των 63 km/h. Οι τροπικοί κυκλώνες στον Ατλαντικό εμφανίζονται συνήθως μεταξύ Ιουνίου και αρχές Νοεμβρίου, με μέγιστη συχνότητα εμφάνισης τις πρώτες 2 εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον μέσο όρο της περιόδου 1966-2018, περίπου 3 υφέσεις μετατρέπονται σε τροπικούς κυκλώνες κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και ονομάζονται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Επιπροσθέτως, μόλις ένας τυφώνας (Κατηγορίας 1) έχει δημιουργηθεί το φετινό καλοκαίρι στον Βόρειο Ατλαντικό, ο οποίος προκάλεσε καταστροφές στις ΗΠΑ μεταξύ 11 και 15 Ιουλίου.

Είναι η πρώτη φορά από το 1982 που την περίοδο 15 Ιουλίου έως 19 Αυγούστου δεν εκδηλώνονται τροπικοί κυκλώνες στον Βόρειο Ατλαντικό, ενώ η τροπική ύφεση “Chantal” στις 20 Αυγούστου δημιουργήθηκε στο βορειότερο γεωγραφικό πλάτος του Ατλαντικού από το 1988. Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη παρότι δεν θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των τροπικών κυκλώνων, θα αυξήσει σημαντικά την ισχύ τους και τις επιπτώσεις τους στις παράκτιες περιοχές, όπως ήδη παρατηρούμε τις τελευταίες δεκαετίες.

Στην παρακάτω δορυφορική εικόνα το Σάββατο 24 Αυγούστου στις 14:20 ώρα Ελλάδας, βλέπετε την προβλεπόμενη πορεία μιας τροπικής ύφεσης στις Μπαχάμες που αν ενισχυθεί τα επόμενα 24ωρα σε τροπικό κυκλώνα θα λάβει το όνομα “Dorian” και ακολουθεί ακόμη μια τροπική ύφεση βόρεια της Βραζιλίας που προβλέπεται να ενισχυθεί μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας σε τροπικό κυκλώνα κινούμενη βορειοδυτικά και πιθανόν να λάβει επίσης όνομα. Στην εικόνα μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε τους πυκνούς καπνούς στη Νότια Αμερική από τις αμέτρητες εστίες πυρκαγιών στη Βραζιλία που μαίνονται τις τελευταίες 3 εβδομάδες.

Ο καιρός του Σαββατοκύριακου 24-25 Αυγούστου 2019

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

 

Πολύ ζεστό κατά τόπους αναμένεται να είναι το Σαββατοκύριακο 24-25/08, ενώ το μελτέμι στο Αιγαίο θα παραμείνει ενισχυμένο.

Πιο αναλυτικά, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 38 με 39 και ενδεχομένως τους 40 βαθμούς στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο, τους 37 με 38 στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία και τους 35 με 36 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη. Στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου δεν θα ξεπεράσει τους 30 με 31 και σε αυτά του Ιονίου τους 32 με 33 βαθμούς.

Ενισχυμένο θα παραμείνει το μελτέμι στο Αιγαίο, και αναμένεται να φτάσει κατά τόπους τα 7 με 8 μποφόρ τόσο το Σάββατο 24/08 όσο και την Κυριακή 25/08. Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται η διεύθυνση και η ταχύτητα του ανέμου που αναμένουμε το πρωί της Κυριακής 25/08, όπως παρουσιάζεται στο ανεμολόγιο μας στο οποίο μπορείτε να βλέπετε αναλυτικές προγνώσεις ανέμου για τη στιγμή και την περιοχή που σας ενδιαφέρει.

Μέτριες έως ιδανικές θα είναι οι συνθήκες κολύμβησης στις περισσότερες παραλίες της χώρας μας, παρά τα προβλήματα που σχετίζονται με την επίδραση του μελτεμιού στο Αιγαίο και την Ανατολική Στερεά  και Πελοπόννησο. Μπορείτε να συμβουλεύεστε τον χάρτη παραλιών μας για τις συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν στην παραλία που σας ενδιαφέρει. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι συνθήκες κολύμβησης για το απόγευμα του Σαββάτου 24/08.

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου