Καταγράφοντας τις πλημμύρες

Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, καταδεικνύουν για μια ακόμα φορά την ανάγκη για συνεχή παρατήρηση των καιρικών συστημάτων, σε συνδυασμό την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη και έγκυρη πρόγνωση έντονων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα είναι απαραίτητη η συνεχής καταγραφή των καιρικών φαινομένων τα οποία έχουν προκαλέσει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα μας, ώστε να γνωρίζουμε τη συχνότητα εμφάνισης των φαινομένων αυτών αλλά και τις περιοχές που είναι πιο ευάλωτες.

Για το λόγο αυτό, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει καταγράψει τα έντονα καιρικά επεισόδια που επηρέασαν την χώρα μας από το 2001 και μετά, με βασικό κριτήριο τις επιπτώσεις σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο. Η σχετική βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε ανανεώνεται συστηματικά, λειτουργώντας ως εργαλείο παρακολούθησης και ανάλυσης της εξέλιξης διαφόρων δεικτών που σχετίζονται με τις επιπτώσεις από καιρικά φαινόμενα, όπως η συχνότητα και η ένταση αυτών. Η καταγραφή περιλαμβάνει φαινόμενα καταιγίδας, βροχής, χαλαζιού, ανεμοθύελλας, ανεμοστρόβιλου, χιονιού/παγετού, κεραυνών και καύσωνα.

Ο χάρτης που ακολουθεί δίνει τις θέσεις όπου έχουν συμβεί αιφνίδιες πλημμύρες (flash floods) στην Ελλάδα από το 2001. Η διαδραστική μορφή του χάρτη, όπου ο χρήστης μπορεί να επιλέξει και άλλες φυσικές καταστροφές σχετιζόμενες με τον καιρό δίνεται εδώ.

Σημειώνουμε ότι από το 2001 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 398 έντονα καιρικά επεισόδια. Από αυτά, τα 288 είναι επεισόδια με αιφνίδιες πλημμύρες.

Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στη σελίδα http://www.meteo.gr/weather_cases.cfm

 

Κ. Λαγουβάρδος, Κ. Παπαγιαννάκη, Β. Κοτρώνη και Α. Μπεζές

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου