rss twitter Επισκεφθείτε την σελίδα μας στο facebook Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο youtube μας

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας

Η 23η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας. Για τη φετινή χρονιά, το θέμα που επέλεξε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει τίτλο: "Κατανοώντας τα νέφη". Το παρακάτω βίντεο είναι ενα σύντομο αφιέρωμα τoυ meteo.gr στα νέφη που ομορφαίνουν τον ουράνιο θόλο (επιμέλεια βίντεο: Γ. Γκουρνέλος, Κ. Λαγουβάρδος).

Περισσότερες πληροφορίες για τα νέφη δίνονται εδώ.

Άνοιγμα του άρθρου.
Καταχωρήθηκε: πριν 16 ώρες

Οι βιταμίνες μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από βλαβερές ...

Οι βιταμίνες μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από βλαβερές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η χορήγηση βιταμινών πριν από το ταξίδι σε μια πόλη με σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προστατεύσει το DNA από κληρονομικές βλάβες που προκαλούνται με την εισπνοή μικροσωματιδίων, σύμφωνα με νέα μελέτη. Μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζια Ζονγκ του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός τριών βιταμινών Β, του φυλλικού οξέως, της Β6 και της Β12, μπορεί να ενισχύσει τον μηχανισμό αυτοάμυνας των μορίων του γονιδιώματος, τα οποία είναι επιρρεπή σε μετάλλαξη όταν εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα σωματιδίων PM2.5 (επιβλαβή αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο έως 2,5 μικρόμετρα). Οι βιταμίνες βοηθούν τους υγιείς ενήλικες να αντιμετωπίσουν φλεγμονές και άλλα συμπτώματα της βραχυπρόθεσμης έκθεσης στη ρύπανση, ειδικά αν προέρχονται από μια περιοχή χαμηλής ρύπανσης. Με την έρευνα σε πρώιμο στάδιο, οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να συστήσουν τις κατάλληλες δόσεις πριν από το ταξίδι, αλλά συνιστούν τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Β από το συνηθισμένο. Τα πράσινα λαχανικά και τα φασόλια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ (γνωστό και ως φολικό οξύ), τα ψάρια και το βόειο συκώτι σε Β6, ενώ η Β12 μπορεί να βρεθεί σε ψάρια, κρέας, αυγά και γάλα. Ωστόσο, οι άνθρωποι που εκτίθενται συνεχώς σε υψηλά επίπεδα PM2.5, μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων, σύμφωνα με την Ζονγκ, πάντα με τη σύσταση ιατρού. Σε αντίθεση με τις περισσότερες προηγούμενες μελέτες, οι οποίες διεξήχθησαν σε ζώα ή σε καλλιέργεια κυττάρων, η ερευνητική ομάδα της Ζονγκ μελέτησε 10 εθελοντές σε ένα πείραμα στο Τορόντο του Καναδά. Οι εθελοντές ήταν όλοι υγιείς μη καπνιστές διαφόρων εθνικών προελεύσεων και ηλικίας μεταξύ 18 και 60. Η ερευνητική ομάδα επιβεβαίωσε ότι τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να δυσχεράνουν την προσαρμοστική ικανότητα ενός γονιδίου, εισάγοντας λάθη στην αντιγραφή των γονιδίων που μπορούν να προκαλέσουν απροσδόκητες μεταλλάξεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν όμως ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β για τέσσερις εβδομάδες, μείωσε τις βλάβες που προκαλούνται από την έκθεση σε υψηλά επίπεδα PM2.5 κατά 28% έως 76%. Αυτό υποδηλώνει ότι τα χάπια βιταμίνης όχι μόνο ενήργησαν ως προληπτικό, αλλά ήταν επίσης σε θέση να επισκευάσουν μερικές από τις γενετικές βλάβες που προκαλεί η έκθεση σε υψηλά επίπεδα PM2.5. Περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου το μέσο ετήσιο επίπεδο PM2.5 είναι υψηλότερο από το όριο ασφαλείας που συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα συμπτώματα της έκθεσης σε νέφος περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, ζάλη, πονοκεφάλους και καρδιακές παθήσεις, ενώ πολυάριθμες μελέτες συνδέουν τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης με δεκαπλάσια αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας. Τα PM2.5 μπορούν επίσης να βλάψουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και να ευνοήσουν την πρόωρη εμφάνιση νευρολογικών ασθενειών.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 8 ώρες - Αρχείο ειδήσεων

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας μπ...

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας μπορούν να μειωθούν κατά 70% ως το 2050

Ο τομέας της ενέργειας έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 70% ως το 2050 και να τις καταργήσει εντελώς μέχρι το 2060, σύμφωνα με νέα έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA). Η μείωση αυτή θα γίνει δυνατή μέσω της επένδυσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία με τη σειρά της θα έχει ως αποτέλεσμα ανάπτυξη και πολλαπλά οικονομικά οφέλη. Για να επιτευχθεί αυτός ο φιλόδοξος στόχος, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα θα πρέπει να αυξηθεί από το 15% το 2015 στο 65% το 2050, αναφέρει η έκθεση. Αυτό θα γίνει εφικτό μόνο μέσω επιπλέον ενεργειακών επενδύσεων ύψους 29 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ως το 2050. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 0,4% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Εξάλλου, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι επενδύσεις αυτές, σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές που υποστηρίζουν την ανάπτυξη, θα δώσουν ώθηση στις αγορές και θα ενισχύσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,8% ως το 2050. Συνολικά εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν έξι εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ακόμη και αν ληφθούν υπ’ όψιν οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν σε άλλες βιομηχανίες. Περαιτέρω θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης. Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι οι απώλειες των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορούν να ξεπεράσουν τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, αν η μετάβαση δεν γίνει με σωστή διαχείριση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, το 2015 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συνδέονται με τον τομέα της ενέργειας ανήλθαν στους 32 γιγατόνους. Οι εκπομπές αυτές θα πρέπει να μειωθούν στους 9,5 γιγατόνους το 2050 ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε λιγότερους από δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, καταλήγει η έκθεση.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 8 ώρες - Αρχείο ειδήσεων

Έβρεξε στην Κρήτη

Λίγες τοπικές βροχές εκδηλώθηκαν την Τετάρτη 22/03/2017 στα νοτιότερα τμήματα της χώρας, με τα σημαντικότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στην Κρήτη. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής κατεγράφησαν στις περιοχές: Τζερμιάδων 10.6 mm, Ανώγεια 7.8 mm, Σαμαριά 7.6 mm, Σφακιά και Φουρφουράς Ρεθύμνου 6.6 mm, Άγιοι Πάντες Χανίων 6.4 mm, Ασκύφου Χανίνω και Φινοκαλιά Λασιθίου 6 mm.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 8 ώρες - Αρχείο ειδήσεων

Οι μέγιστες θερμοκρασίες της Τετάρτης 22/03/2017

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες της Τετάρτης 22/03/2017 καταγράφηκαν στα Γιαννιτσά (25.2 C), στα Ιωάννινα (24.7 C), στην Κόνιτσα (24.2 C), στο Αιτωλικόκαι στην Τύρια Ιωαννίνων (24.1 C), στην Κερκίνη Σερρών (24 C), στα Πατήσια (23.8 C), στην Κοίμηση Σερρών και στο Λαγκαδά (23.5 C), στην Άρτα, στην Καρδίτσα και στις Σέρρες (23.3 C), στην Βέροια, στο Μόλυβο Λέσβου και στο Παρανέστι Δράμας (23.2 C) και στην Ελευσίνα (23.1 C).
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 8 ώρες - Αρχείο ειδήσεων

Παγκόσμια Ημέρα Δασών η σημερινή

Για 46η χρονιά την 21η Μαρτίου εορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα Δασών, όπως έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία έχει στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινωνικό σύνολο για την αξία των δασών στη ζωή. Θέμα της φετινής γιορτής είναι «Δάση και Ενέργεια». Τα δάση αποτελούσαν πηγή ενέργειας σε όλες τις περιόδους της ανθρώπινης ζωής. Η εκμετάλλευση του ξύλου, τόσο για τις ανάγκες ενός νοικοκυριού, όσο και για επαγγελματικές χρήσεις, συνιστούσε για αιώνες βασική πηγή ενέργειας. Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα που πλεονάζουν οι πηγές ενέργειας, εξακολουθεί το ποσοστό χρήσης ξύλου να είναι υψηλό σε όλες του τις εκφάνσεις: υγρή, στερεή και αέρια μορφή. Οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται παγκοσμίως για την εκμετάλλευση της ξυλείας ως μορφής ενέργειας είναι πολλές και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης. Η χρήση των δασικών προϊόντων θα πρέπει να ελαχιστοποιεί τους κινδύνους υποβάθμισης των δασικών οικοσυστημάτων. Η διαχείριση και εκμετάλλευση επιβάλλεται να γίνεται σε ποσοστό που να καλύπτει μόνο τις πραγματικές ανάγκες, ώστε να διασφαλίζεται η αρχή της αειφορίας των δασών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χρήση βιομάζας ως πρώτη ύλη για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών· είναι πηγή θερμότητας, ψύξης, ηλεκτρισμού κλπ, αφού δύναται να μετατραπεί σε αέριο, υγρό και στερεό καύσιμο με τη χρήση θερμοχημικών ή βιοχημικών διεργασιών. Μέρη του δέντρου, όπως η κορυφή ή υπολείμματα ξύλου τα οποία δεν αξιολογούνται ως εμπορεύσιμα και σε διαφορετική περίπτωση θα έμεναν να σαπίσουν πάνω στο δασικό τάπητα, γίνονται χρήσιμα επειδή ενσωματώνονται στην παραγωγή ενέργειας. Η οριοθέτηση των δασών, που επιτυγχάνεται με την ύπαρξη δασικών χαρτών, βοηθά στην καλύτερη διαχείρισή τους, αφού υπάγονται στο προστατευτικό πλαίσιο των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και η εκμετάλλευσή τους γίνεται ελεγχόμενη. Ένας ορθολογικός, περιβαλλοντικός σχεδιασμός πόλεων, που ευνοεί την ευδοκίμηση κατάλληλων ποικιλιών δέντρων, συμβάλλει στη βελτίωση του μικροκλίματος των πόλεων και συνδράμει στη μείωση της θερμοκρασίας. Παράλληλα, αναβαθμίζεται το περιβάλλον, τα δέντρα λειτουργούν ως πνεύμονας οξυγόνου και απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα. Η παρουσία τους λειτουργεί επικουρικά στην αύξηση της ποσότητας της βιομάζας, καθιστώντας τα επιπρόσθετο οικονομικό κεφάλαιο της πολιτείας. Η αειφορία των δασών βασίζεται κατά κύριο λόγο στην ευαισθητοποίηση και την επαγρύπνηση των πολιτών. Η ανάγκη για περιβαλλοντική εκπαίδευση γίνεται επιτακτική και αποτελεί δείγμα πολιτισμού. Του Ηλία Θ. Ντούφα * Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ, MSc, Διδάκτωρ Μηχανικός ΕΜΠ
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές - Αρχείο ειδήσεων

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες της Τρίτης 21/03/2017

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες της Τρίτης 21/03/2017 κατεγράφησαν στις περιοχές: Καρπενήσι (θέση Βουτύρου) 0.4 βαθμοί, Τρίπολη 1.1 βαθμοί, Βλάστη Κοζάνης 1.2 βαθμοί, Χ/Κ Καϊμάκτσαλαν 1.7 βαθμοί, Παρανέστι Δράμας 1.8 βαθμοί, Χ/Κ Περτουλίου 1.9 βαθμοί, Βυτίνα Ακραδίας και Τύρια Ιωαννίνων 2 βαθμοί Κελσίου.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές - Αρχείο ειδήσεων

Το τούνελ που διχάζει πριν καν ξεκινήσει

H υποθαλάσσια σήραγγα Γερμανίας-Δανίας είναι ένα φιλόδοξο έργο με στόχο να ξεκινήσει το 2018. Θα διευκολύνει τις μετακινήσεις και το εμπόριο. Ωστόσο πολλά ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά. Πρόκειται δίχως αμφιβολία για ένα από τα πιο φιλόδοξα και ακριβά έργα υποδομών με ευρωπαϊκά κονδύλια. Πρόκειται επίσης για τη μεγαλύτερη υποθαλάσσια σήραγγα... αν και βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά. Ο λόγος για το μεγάλο τούνελ Φέμαρνμπελτ που θα ενώνει υποθαλάσσια τη Γερμανία με τη Δανία, ένα έργο που ήδη έχει περάσει από χίλια κύματα. Παρά τις καθυστερήσεις και τα γραφειοκρατικά εμπόδια το μεγαλεπήβολο τούνελ των 18 χλμ. φαίνεται ότι μπαίνει ήδη στην τελική ευθεία. Μέσα στο 2018 αναμένεται η τελική έγκριση του σχεδίου ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η υλοποίηση της κατασκευής. Η σχετική σύμβαση μεταξύ Δανίας και Γερμανίας έχει υπογραφεί εδώ και επτά χρόνια. Σύμφωνα με την αρχική σύμβαση το έργο περιλαμβάνει την παράδοση σήραγγας με τέσσερις σιδηροδρομικές γραμμές και έναν υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο διπλής κυκλοφορίας. Με τον τρόπο αυτό μελλοντικά θα συνδεθεί η Γερμανία με τη νοτιότερη πόλη της Δανίας μέσω θαλάσσης, κάτι που αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τις εμπορικές συναλλαγές της Γερμανίας όχι μόνο με τη Δανία αλλά και τη Σουηδία, αναφέρει ο Φριτς Χορστ Μελσχάιμερ από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Αμβούργου. Το τούνελ αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη και στην τουριστική κίνηση στην ευρύτερη περιοχή. Φόβος για τη δημιουργία μονοπωλιακών πρακτικών Ωστόσο πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά. Σύμφωνα με αναλυτές το έργο μέχρι στιγμής μπλοκάρεται κυρίως από την πλευρά της Δανίας, η οποία δεν έχει επιδείξει μέχρι στιγμής την απαραίτητη πολιτική βούληση για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Άλλωστε η Δανία είναι αυτή που επιβαρύνεται με το μεγαλύτερο κόστος, το οποίο ανέρχεται σε πάνω από 7 δις ευρώ. Σύμφωνα με υπολογισμούς το συνολικό κόστος του τούνελ αναμένεται να αποπληρωθεί σε βάθος 36 χρόνων, κυρίως μέσω των επιβαλλόμενων διοδίων. «Ο λογαριασμός δεν βγαίνει» υπογραμμίζει όμως από την πλευρά του ο Λαρς Χάντριχ από το DIW Econ, παράρτημα του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών DIW, που έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στο συγκεκριμένο έργο. Μάλιστα σύμφωνα με γνωμοδότηση που συνέταξε κατ' εντολή των Σκανδιναβικών Aκτοπλοϊκών Γραμμών (Scandlines) «το έργο αυτό θα είναι καταστροφικό» από οικονομική άποψη. Σύμφωνα με οικονομολόγους το τούνελ αυτό ενδέχεται να προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά, δημιουργώντας νέα μονοπώλια. Κάτι τέτοιο όμως θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία οι ναυτιλιακές εταιρείες, όπως οι Scandlines, που δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες στην περιοχή. Πλεονεκτήματα για επιβάτες και περιβάλλον Στα θετικά πάντως του έργου συγκαταλέγονται η μείωση του απαιτούμενου χρόνου για να φτάσει κανείς από το Αμβούργο στη Κοπεγχάγη. Μέχρι σήμερα χρειάζεται κανείς οδικώς σχεδόν πέντε ώρες, ενώ σε αυτές προστίθεται και η αναμονή για το φέρι μπόουτ που συνδέει τις δύο χώρες. Με την υποθαλάσσια σύνδεση ο χρόνος θα μειωθεί στις δύο ώρες. Με τον τρόπο αυτό οι οδηγοί εξοικονομούν παράλληλα καύσιμα, ενώ σύμφωνα με μελέτες αναμένεται να μειωθούν αισθητά και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Εντούτοις όπως επισημαίνει ο επικεφαλής των Σκανδιναβικών Γραμμών Σόρεν Πόουλσγκάαρντ Γένσεν πολλές θέσεις εργασίας στις ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αναμένεται να χαθούν. Τέλος παραμένουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα ασφαλείας και περιβαλλοντικών προδιαγραφών που πρέπει να ρυθμιστούν άμεσα, ενώ το 2018 πλησιάζει. Με άλλα λόγια προκειμένου να αρχίσει να ρέει πράγματι το ευρωπαϊκό χρήμα στα στενά της Βαλτικής πρέπει να λυθούν ακόμη πολλά θέματα. Σημειωτέον ότι εκτός όλων των άλλων προβλημάτων εκκρεμούν και ενώπιον του γερμανικού Ομοσπονδιακού Δοικητικού Δικαστηρίου ομαδικές προσφυγές περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες ενδέχεται να πάρουν χρόνια μέχρι να εκδικαστούν.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν - Αρχείο ειδήσεων

 • ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ: 19°C, 4 μποφόρ Δ, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ: 21°C, 4 μποφόρ B, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ: 18°C, 4 μποφόρ BA, ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΡΓΟΣ: 20°C, 4 μποφόρ B, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΑΡΤΑ: 21°C, 3 μποφόρ ΝΔ, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΒΟΛΟΣ: 16°C, 2 μποφόρ NA, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΖΑΚΥΝΘΟΣ: 20°C, 1 μποφόρ ΒΔ, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: 18°C, 4 μποφόρ ΒΔ, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 18°C, 2 μποφόρ N, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 18°C, 2 μποφόρ Δ, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΚΑΒΑΛΑ: 17°C, 2 μποφόρ NA, ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: 19°C, 2 μποφόρ N, ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗ: 17°C, 3 μποφόρ NA, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΚΕΑ - ΤΖΙΑ: 16°C, 5 μποφόρ B, ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑ: 19°C, 2 μποφόρ Δ, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΚΟΖΑΝΗ: 17°C, 1 μποφόρ N, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ: 19°C, 4 μποφόρ B, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΚΥΘΗΡΑ: 18°C, 4 μποφόρ BA, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΩΣ: 19°C, 4 μποφόρ ΒΔ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΛΑΜΙΑ: 19°C, 2 μποφόρ NA, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΛΑΡΙΣΑ: 19°C, 1 μποφόρ Α, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΛΗΜΝΟΣ: 15°C, 5 μποφόρ BA, ΚΑΘΑΡΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: 21°C, 4 μποφόρ Α, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΜΥΚΟΝΟΣ: 15°C, 6 μποφόρ B, ΚΑΘΑΡΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ: 19°C, 4 μποφόρ B, ΚΑΘΑΡΟΣ ΝΑΞΟΣ: 15°C, 5 μποφόρ B, ΚΑΘΑΡΟΣ ΠΑΡΟΣ: 16°C, 5 μποφόρ B, ΚΑΘΑΡΟΣ ΠΑΤΡΑ: 22°C, 2 μποφόρ Δ, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ: 16°C, 1 μποφόρ N, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟ: 18°C, 3 μποφόρ ΒΔ, ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ ΡΟΔΟΣ: 21°C, 2 μποφόρ ΒΔ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΣΑΜΟΣ: 20°C, 3 μποφόρ ΒΔ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: 18°C, 5 μποφόρ ΒΔ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΣΚΥΡΟΣ: 14°C, 5 μποφόρ B, ΚΑΘΑΡΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗ: 18°C, 4 μποφόρ BA, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΦΛΩΡΙΝΑ: 18°C, 1 μποφόρ N, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑ: 18°C, 4 μποφόρ B, ΚΑΘΑΡΟΣ ΧΑΝΙΑ: 17°C, 3 μποφόρ B, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΧΙΟΣ: 19°C, 4 μποφόρ B, ΚΑΘΑΡΟΣ Χάρτες επικράτειας για όλες τις ώρες πρόγνωσης
 • Παρατηρήσεις καιρού από τους σταθμούς Αττικής
 • Παρατηρήσεις καιρού από τους σταθμούς Κεντρικής Ελλάδος
 • ΛΑΥΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΙΘΡΙΟΣ METEONET
  Αίθριος ο καιρός στην πόλη του λαυρίου,με τους ανέμους να πνέουν απο βόρειες διευθύνσεις μέτριοι,η θερμοκρασία στους 14 βαθμούς ενω η υγρασία στο 59%

  Καταχωρήθηκε πριν 47 λεπτά
  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  ΛΑΥΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΝΕΦΕΛΩΔΗΣ METEONET
  Συννεφιασμένος καιρός αυτή την ωρα στην πόλη του λαυρίου,καθώς και περιορισμένη ορατότητα,με τους ανέμους να πνέουν ασθενείς ,η θερμοκρασία στους 13 βαθμούς ενω η υγρασία στου 93%

  Καταχωρήθηκε χθές
  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  Κολινδρός Πιερίας METEONET
  Αίθριος καιρός με την θερμοκρασία τώρα στους 21 βαθμούς.

  Καταχωρήθηκε χθές
  ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  Κολινδρός Πιερίας METEONET
  Αίθριος καιρός με την θερμοκρασία στους 22 βαθμούς.

  Καταχωρήθηκε 2 μέρες πριν
  ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  ΛΑΥΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΙΘΡΙΟΣ METEONET
  Ανοιξιάτικος ο σημερινός καιρός στην πόλη του λαυρίου,με λίγες αραιές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια,η θερμοκρασία στους 14,5 βαθμούς η υγρασία στο 71%,ενω οι άνεμοι απο βόρειες διευθύνσεις ασθενείς εψς μέτριοι

  Καταχωρήθηκε 3 μέρες πριν
  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

 • ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΒΕΛΟΥΧΙ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ 3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ ΣΕΛΙ ΛΑΪΛΙΑΣ ΦΑΛΑΚΡΟ ΠΗΛΙΟ ΜΑΙΝΑΛΟ
Γενική πρόγνωση καιρού για Πέμπτη 23-3-2017

Πολύ καλές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη τη χώρα, με λίγες τοπικές νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά και βόρεια σταδιακά θα αυξηθούν, περιμένουμε την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.

Η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από 5 έως 20 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 6 έως 21 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7 έως 22 και στα νησιά του Αιγαίου 9 έως 18 βαθμούς, ενώ στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στο Βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο βόρειοι με ίδιες εντάσεις. Σχεδόν μέτριοι βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στο Ιόνιο.

Στην Αττική θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ, ενισχυόμενοι σταδιακά στο Νότιο Ευβοϊκό ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 12 έως 20 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες μετά το μεσημέρι θα αυξηθούν. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και ενδέχεται να σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς.

ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ: SpellCast Feeds logo
Καταχωρήθηκε: πριν 17 ώρες
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017 - ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017 - ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Ενημέρωση
ΑΡΘΡΑ
Συμβουλές αντιμετώπισης κεραυνών, το φαινόμενο της ομίχλης, οδηγίες προστασίας από τον ήλιο κ.α.
ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΝΕΦΩΝ
Φωτογραφικός άτλαντας και περιγραφή όλων των τύπων νεφών
ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Μηνιαία μετεωρολογικά δελτία, αναφορές μεγίστων και ελαχίστων θερμοκρασιών, κλιματικά δεδομένα για πόλεις της Ελλάδας κ.α.
ΚΑΙΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Το meteo.gr κατέγραψε τα έντονα καιρικά επεισόδια που επηρέασαν την χώρα μας από το 2001 και μετά.
ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ
Θησαυρός μετεωρολογικών όρων, όπως βαρομετρικό χαμηλό, αντικυκλώνας, αεροχείμαρρος κ.α.
ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Υπολογισμός ανατολής, δύσης και διάρκειας ημέρας, μετατροπέας ανέμου και Θερμοκρασίας
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην ενότητα αυτή παρουσιάζουμε θέματα γενικότερης αστρονομίας αλλά και κάποια θέματα που σχετίζονται με τον καιρό στους πλανήτες.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΗΜΕΙΟΥ
Επιλογή σημείου πρόγνωσης με γεωγραφικές συντεταγμένες.
21°
φωτορεαλιστική πρόγνωση για: σήμερα
Πέμπτη 23/03/2017
Ώρα: 14:00
18°
Χάρτης METEONET Χάρτης UV
Ιστιοπλοϊκοί χάρτες Πρόγνωση Ύψους Κύματος
Χάρτης Κεραυνών Κάμερες Πεντέλης
Χάρτης Αττικής Χάρτης Ευρώπης
Χάρτης παραλιών Εργαλεία
ΠΙΣΤΕΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ »»
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ανοιχτές Από
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 5 12
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 11°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 12°C
ΚΥΜΗ 13°C
ΑΝΔΡΟΣ 13°C
ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 13°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΣΠΑΡΤΗ 24°C
ΑΓΡΙΝΙΟ 23°C
ΜΟΛΑΟΙ 23°C
ΑΙΤΩΛΙΚΟ 23°C
ΠΑΤΡΑ 22°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 03/2017 ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 02/2017 ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 01/2017
κλικ για δείτε: ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 03/2017 κλικ για δείτε: ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 02/2017 κλικ για δείτε: ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 01/2017
ΣΑΝ ΣHΜΕΡΑ
2007: Ισχυρές καταιγίδες στην Ηλεία με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα. 2008: Σημαντικό επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης, 31 βαθμοί μέγιστη θερμοκρασία στη Βόρεια Κρήτη.
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 10 ώρες