Τετάρτη  3  Ιουνίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:03  Δύση Ηλίου - Sunset 20:43 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 40 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στα 13 χιλιόμετρα τα ύψη των καταιγιδοφόρων νεφών

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

Επιμέλεια video: Α. Καραγιαννίδης

ΕΑΑ – Πεντέλη, Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, 20:45

 

Συνθήκες έντονης θερμικής αστάθειας επικράτησαν στη τροπόσφαιρα τις θερμές ώρες της Παρασκευής 14/06. Οι ισχυρές ανοδικές κινήσεις που προκλήθηκαν από την υπερθέρμανση του εδάφους, τροφοδότησαν με σημαντικά ποσά ενέργειας και υγρασίας τα αναπτυσσόμενα νέφη, τα οποία σε πλήρη ανάπτυξη έφτασαν έως την τροπόπαυση η οποία την συγκεκριμένη ημέρα εκτιμάται ότι βρίσκεται σε ύψος περίπου 13 χιλιομέτρων. Η ανάπτυξη υψηλών καταιγιδοφόρων νεφών με τον τρόπο που περιγράψαμε, παρ’ ότι είναι συνηθισμένη τους θερινούς μήνες, μας δίνει πάντα όμορφες εικόνες. Δείτε την εντυπωσιακή ανάπτυξη τέτοιων νεφών στο video που ετοιμάσαμε. Οι δορυφορικές εικόνες προέρχονται από το όργανο Spinning Enhanced Visible and Infrared Imager (SEVIRI), το οποίο βρίσκεται επάνω στον Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό Δορυφόρο Meteosat-11 της EUMETSAT και προσφέρει εικόνες κάθε 15 λεπτά της ώρας. Σημειώνεται ότι οι αναφερόμενες στο video ώρες είναι τρείς ώρες πίσω από την ώρα Ελλάδας.

Ξεπέρασε τους 38 βαθμούς η μέγιστη θερμοκρασία την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, 14 Ιουνίου 2019, 17:15

 

Πολύ υψηλές ήταν οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής 14/06. Η θερμοκρασία ξεπέρασε σε κάποιες περιπτώσεις τους 38 βαθμούς Κελσίου, με την υψηλότερη μέγιστη να καραγράφεται στο μετεωρολογικό σταθμό του Μακροχωρίου Βεροίας (38.6). Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στους οποίους καταγράφηκαν οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες.

Ο καιρός του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος (15-17 Ιουνίου 2019)

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, 12:00

 

Ζεστός και με τοπικές βροχές και καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας, κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά, θα είναι ο καιρός το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (Σάββατο 15/06, Κυριακή 16/06 Δευτέρα 17/06). Τα φαινόμενα θα είναι περισσότερα τη Δευτέρα 17/06, όπως φαίνεται και στο video που ακολουθεί.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή 14/06 αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά. Το Σάββατο 15/06 και την Κυριακή 16/06 τα φαινόμενα θα είναι περισσότερα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, οι τοπικές βροχές και οι καταιγίδες, οι οποίες θα ξεκινήσουν το μεσημέρι του Σαββάτου 15/06 στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία θα επηρεάσουν τις εν λόγω περιοχές έως και τις πρώτες ώρες της Κυριακής 16/06. Τέλος, τη Δευτέρα 17/06 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Σημειώνεται ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην ατμόσφαιρα ευνοούν την εκδήλωση χαλαζοπτώσεων κυρίως στα ορεινά.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση στις περισσότερες περιοχές της χώρας από το Σάββατο 15/06, όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί και παρουσιάζει την μέγιστη θερμοκρασία (σε βαθμούς Κελσίου) σε επιλεγμένες πόλεις. Οι άνεμοι που θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις δεν θα ξεπερνούν τα 5 με 6 μποφόρ στο Αιγαίο και τα 4 με 5 στο Ιόνιο. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες έως και το Σάββατο 15/06.

Σας προτρέπουμε να ενημερώνεστε για την εξέλιξη του καιρού τόσο μέσα από τις καθημερινές προγνώσεις μας, όσο και από τις ανακοινώσεις μας. Σας ευχόμαστε να περάσετε ένα όμορφο τριήμερο.
Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΒΥΤΙΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 6°C
ΑΝΩΓΕΙΑ 7°C
ΛΑΓΚΑΔΙΑ 7°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 8°C
ΛΥΚΟΧΕΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 8°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΚΥΘΝΟΣ 20°C
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 19°C
ΑΙΓΙΝΑ 19°C
ΣΕΡΙΦΟΣ 19°C
ΣΙΦΝΟΣ 19°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 20:22