Πέμπτη  21  Νοεμβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:11  Δύση Ηλίου - Sunset 17:09 - Διάρκεια ημέρας: 9 ώρες, 58 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες στο Παρίσι

Ο Μάιος για την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη ήταν ένας από τους πιο βροχερούς μήνες τα τελευταία 10 χρόνια, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω πλημμυρών και δυστυχώς ανθρώπινα θύματα. Αν και στη Γερμανία οι πλημμύρες εκδηλώθηκαν λόγω ισχυρών καταιγίδων, στη Γαλλία τα κυριότερα προβλήματα εμφανίστηκαν έπειτα από μια μακρά περίοδο με ασθενείς έως μέτριες βροχοπτώσεις. Από την αρχή του έτους μέχρι και τον Απρίλιο, ο υετός που καταγράφηκε από τους σταθμούς της Γαλλίας ήταν ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών, όμως  από τις 10 Μαΐου και επί 4 ημέρες περιοχές της ΒΑ Γαλλίας δέχθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις. Από τις 21 Μαΐου και σύμφωνα με τα δεδομένα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Γαλλίας και το Κέντρο Ερευνών "Κεραυνός", συνεχόμενες βροχοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια της χώρας οδήγησαν σε κατάρριψη των προηγούμενων ρεκόρ βροχόπτωσης για τον μήνα, όπως βλέπετε και στο Σχ. 1.

Σχήμα 1 - Μηνιαίο ύψος βροχόπτωσης για τον Μάιο 2016 (κόκκινα βροχόμετρα) και τα προηγούμενα ρεκόρ (λευκά βροχόμετρα) σε χιλιοστά (πηγή: keraunos.org).

Ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό με κέντρο πάνω από τη Γερμανία και το Βέλγιο μεταξύ 28 και 31 Μαΐου ήταν υπεύθυνο ώστε τα ποτάμια της κεντρικής Γαλλίας να φουσκώσουν επικίνδυνα και η στάθμη των υδάτων τους να πλησιάζει το ρεκόρ του 1910 μέχρι και σήμερα 4 Ιουνίου. Σε ένα 24ωρο, μεταξύ 30 και 31 Μαΐου, ο υετός που καταγράφηκε στα βόρεια και κεντρικά τμήματα ξεπέρασε τον μέσο όρο του μήνα, δηλαδή τα 60 mm, με σταθμούς στο διαμέρισμά του Loiret να σημειώνουν έως 100 mm. Το παρακάτω γράφημα (Σχ. 2) δείχνει την πορεία της στάθμης του ποταμού Σηκουάνα (Seine) στο κέντρο του Παρισιού, με μέγιστο ύψος σήμερα τα ξημερώματα στα 6.10 m και φαίνεται να σταθεροποιείται λίγο κάτω από το ρεκόρ του 1982. Το μεγαλύτερο ύψους που έχει καταγραφεί ήταν το 1910 στα 8,62 m, ενώ ιστορικές πηγές αναφέρουν ύψος 8.96 m το 1658.

Σχήμα 2 - Η πορεία της στάθμης του ποταμού Σηκουάνα στο κέντρο του Παρισιού από τις 26 Μαΐου έως τα ξημερώματα 4 Μαΐου 2016 (πηγή: keraunos.org).

 Οι πλημμύρες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δύο άτομα μέχρι στιγμής, ενώ 20.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Τα μουσεία του Λούβρου και Ορσέ έκλεισαν τις πόρτες τους από την Πέμπτη 02/06 και ορισμένα εκθέματα που βρίσκονται υπόγεια έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία. Κλειστή παραμένει και η Εθνική Βιβλιοθήκη στο Παρίσι, 2 σταθμοί μετρό, όπως και η γραμμή του τρένου RER C, αφού το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου έχει πλημμυρίσει. Η εταιρία διαχείρισης των ποταμών του νομού Île-de-France (VNF) προχωρά στην τοποθέτηση προστατευτικών τοιχωμάτων στο δυτικό Παρίσι, στα πιο ευάλωτα σημεία, αφού αν και η στάθμη του Σηκουάνα έχει σταθεροποιηθεί, αύριο Κυριακή 05/06 προβλέπονται ισχυρές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Το κόστος των ζημιών μέχρι τώρα υπολογίζεται στα 600 εκατομ. ευρώ από το γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Γαλλίας.  

Ακολουθούν και φωτογραφίες από την Αρτεμις Κορνηλίου (03/06/2016)

Επιμέλεια κειμένου: Σταύρος Ντάφης, επιστημονικός συνεργάτης του meteo.gr

 

Kαταχωρήθηκε 04/06/2016 14:05Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΜΕΤΣΟΒΟ 5°C
ΝΕΣΤΟΡΙΟ 5°C
ΦΛΩΡΙΝΑ 6°C
ΤΣΟΤΥΛΙ ΚΟΖΑΝΗΣ 6°C
ΚΑΣΤΟΡΙΑ 7°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΣΠΑΡΤΗ 21°C
ΑΜΟΡΓΟΣ 20°C
ΜΟΛΑΟΙ 20°C
ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ 19°C
ΚΑΛΑΜΑΤΑ 19°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 20:28