Κυριακή  5  Ιουλίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:08  Δύση Ηλίου - Sunset 20:51 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 42 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Παρακολουθώντας τα διαγράμματα θερμοκρασιών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ημερήσια μεταβολή της θερμοκρασίας και πως επηρεάζεται, οχι μόνο από την ηλιοφάνεια αλλά σε μεγάλο βαθμό από τη διέυθυνση και ταχύτητα του ανέμου. Ας δούμε, ως παράδειγμα, την πορεία της θερμοκρασίας σε τέσσερεις σταθμούς την Κυριακή 19 Ιουνίου, μια πολύ ζεστή ημέρα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Στα παρακάτω διαγράμματα δίνεται η πορεία της θερμοκρασίας στη Σπάρτη και στην Πετρούπολη Αττικής, όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς. Διακρίνουμε μια αναμενόμενη πορεία της θερμοκρασίας μέσα στην ημέρα, με τις μεγαλύτερες τιμές να σημειώνονται μεταξύ 1300 και 1500, ώρες με τη μέγιστη ηλιακή ακτινοβολία και την πτώση της στη συνέχεια.

ΣΠΑΡΤΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

Ας δουμε όμως και άλλους δύο σταθμούς την ίδια ημέρα, στα Χανιά-Ακρωτήρι και στη Φαλάσαρνα Χανίων, περιοχές οι οποίες επηρεάστηκαν από τοπικούς ανέμους, οι οποίοι, ως καταβάτες από ορεινές εξάρσεις, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στους δύο σταθμούς, η μέγιστη τιμή της ημέρας καταγράφηκε περίπου στις 10 το πρωί (!), ενώ στη συνέχεια, η αλλαγή της διεύθυνσης του ανέμου είχε ώς αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας αλλά και τις συνεχείς αυξομειώσεις της μέσα σε σύντομα χρονικά διαστήματα (10-20 λεπτά), όπως χαρακτηριστικά διακρίνεται στο διάγραμμα της Φαλάσαρνας.

ΧΑΝΙΑ-ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ ΧΑΝΙΩΝ

Η παρακολούθηση τέτοιων φαινομένων βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση των μετεωρολογικών συνθηκών σε μια περιοχή, γεγονός που επιτυγχάνεται μόνο μέσω της λειτουργίας πυκνού δικτύου σταθμών. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το meteo.gr έχουν καταφέρει μέσα σε μια δεκαετία να δημιουργήσουν ένα δίκτυο 330 αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών, το μεγαλύτερο και πληρέστερο αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, επιτρέποντας έτσι τη συνεχή παρακολούθηση του καιρού και την αποτύπωση τέτοιων ενδιαφέροντων καιρικών φαινομένων.

 

Κ. Λαγουβάρδος-Β. Κοτρώνη

ΕΑΑ-Πεντέλη

 
Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 17°C
ΦΛΩΡΙΝΑ 19°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 19°C
ΣΙΑΤΙΣΤΑ 19°C
ΜΑΥΡΟΠΗΓΗ ΚΟΖΑΝΗΣ 20°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ 34°C
ΣΠΑΡΤΗ 33°C
ΛΙΝΔΟΣ 33°C
ΑΡΤΑ 32°C
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ 32°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 20:22