Πέμπτη  13  Αυγούστου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:38  Δύση Ηλίου - Sunset 20:20 - Διάρκεια ημέρας: 13 ώρες, 41 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ανθρώπινη βιομετεωρολογική εκτίμηση παρόντος καιρού

Αξιοποιώντας το πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, το meteo.gr/ΕΑΑ προχώρησε στη βιομετεωρολογική αποτίμηση των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα μας, και οι οποίες αναμένεται να επιμείνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.  Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης PET (Physiologically Equivalent Temperature – Φυσιολογικά Ισοδύναμη Θερμοκρασία), για τον υπολογισμό του οποίου εφαρμόστηκε το βιομετεωρολογικό μοντέλο μικρής κλίμακας RayMan, της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, τροφοδοτούμενο από τις μετρήσεις του δικτύου σταθμών του ΕΑΑ.

Το μεσημέρι της Δευτέρας 07/08/2017 (ώρα 14:00), το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας βρέθηκε σε συνθήκες ζέστης (θερμική αίσθηση)  με έντονη θερμή επιβάρυνση, ενώ στο ~50% των σταθμών του δικτύου καταγράφηκαν συνθήκες έντονης ζέστης με ισχυρή θερμή επιβάρυνση. Τέλος, με βάση τις μετρήσεις του δικτύου του ΕΑΑ, υπήρξαν 17 περιοχές όπου επικράτησαν συνθήκες πολύ έντονης ζέστης με πολύ ισχυρή θερμή επιβάρυνση. Στο επόμενο πίνακα παρουσιάζονται οι 5 περιοχές της χώρας μας με την μεγαλύτερη θερμή επιβάρυνση, το μεσημέρι της Δευτέρας 07/08/2017.

 

Δευτέρα 7 Αυγούστου – Μεσημέρι (14:00) – Επικράτεια

Περιοχή

PET

Αίσθηση

Επιβάρυνση

Παρανέστι Δράμας

48.8 οC

Πολύ έντονη ζέστη

Πολύ ισχυρή θερμή επιβάρυνση

Λάρισα

48.6 οC

Πολύ έντονη ζέστη

Πολύ ισχυρή θερμή επιβάρυνση

Καρδίτσα

48.5 oC

Πολύ έντονη ζέστη

Πολύ ισχυρή θερμή επιβάρυνση

Λευκοχώρι Φθιώτιδας

47.5 οC

Πολύ έντονη ζέστη

Πολύ ισχυρή θερμή επιβάρυνση

Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας

47.3 οC

Πολύ έντονη ζέστη

Πολύ ισχυρή θερμή επιβάρυνση

 

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, στους περισσότερους σταθμούς καταγράφηκαν συνθήκες έντονης ζέστης με ισχυρή θερμή επιβάρυνση. Ακολουθεί ο πίνακας με τις 5 περιοχές της Αττικής με τη μεγαλύτερη θερμή επιβάρυνση το μεσημέρι της Δευτέρας 07/08/2017.  

 

Δευτέρα 7 Αυγούστου – Μεσημέρι (14:00) – Αττική

Περιοχή

PET

Αίσθηση

Επιβάρυνση

Πατήσια

46.8 οC

Πολύ έντονη ζέστη

Πολύ ισχυρή θερμή επιβάρυνση

Σαλαμίνα

45.9 οC

‘Εντονη ζέστη

Ισχυρή θερμή επιβάρυνση

Ανάβυσσος

44.8 oC

‘Εντονη ζέστη

Ισχυρή θερμή επιβάρυνση

Πέραμα

44.8 οC

‘Εντονη ζέστη

Ισχυρή θερμή επιβάρυνση

Ελευσίνα

44.7 οC

‘Εντονη ζέστη

Ισχυρή θερμή επιβάρυνση

Αναγνωρίζοντας την εξαιρετική σημασία της παροχής εξειδικευμένης και κατανοητής για το κοινό πληροφορίας, όπως η παραπάνω, το meteo.gr/ΕΑΑ θα θέσει σύντομα σε λειτουργία την παρακολούθηση των βιομετεωρολογικών συνθηκών (θερμική αίσθηση και θερμική επιβάρυνση) σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, αξιοποιώντας το πυκνό δίκτυο σταθμών του.

Θ. Γιάνναρος-Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ-Πεντέλη

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Νεώτερα για την εξέλιξη της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών στα περισσότερα τμήματα της χώρας μας (συνθήκες καύσωνα κατά τόπους ως προς τις μέγιστες), αναμένεται να διατηρηθούν έως και την Παρασκευή 11/8/2017. Πρέπει να επισημανθεί ότι η εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τους ασθενείς ανέμους, θα αυξάνουν σημαντικά το αίσθημα δυσφορίας, ιδιαίτερα στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Αντίθετα, στις περιοχές του νότιου και νοτιοανατολικού Αιγαίου όπου επίσης αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, η πνοή του μελτεμιού θα διατηρεί το αίσθημα δυσφορίας σε χαμηλότερα επίπεδα.

Πιο αναλυτικά:

Την Τετάρτη 09/08/2017, (Χάρτης Αριστερά) οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα εντοπίζονται στη Δυτική Ελλάδα με μέγιστες τιμές στους 39-41 βαθμούς Κελσίου. Στα επίπεδα των 37-39 βαθμών θα βρίσκονται τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, καθώς και τα νότια τμήματα της Κρήτης. Στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Πελοποννήσου και στην Εύβοια οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν στους 35-36 βαθμούς. Ανάλογες θερμοκρασίες περιμένουμε στα νησιά του Ιονίου και του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 33 βαθμούς Κελσίου. Μικρή ενίσχυση θα παρουσιάσει το μελτέμι στο Αιγαίο, φτάνοντας κατά τόπους στα επίπεδα των 7 μποφόρ.

Την Πέμπτη 10/08/2017, (Χάρτης Δεξιά) οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα εντοπίζονται στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα με μέγιστες τιμές στους 39-40 βαθμούς Κελσίου. Στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα οι μέγιστες θα κυμανθούν στα επίπεδα των 37-39 βαθμών. Αντίθετα, στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Πελοποννήσου και στην Εύβοια οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στους 36-37 βαθμούς. Ανάλογες θερμοκρασίες περιμένουμε στα νησιά του Ιονίου και του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 32 βαθμούς Κελσίου. Το μελτέμι στο Αιγαίο θα πνέει με εντάσεις έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Παρόμοιες συνθήκες σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία θα επικρατούν και την Παρασκευή 11/08/2017, με τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο στην Κεντρικά και Ανατολική χώρα.  Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται το Σαββάτο 12/08/2017 (μόνο στα δυτικά) η οποία έως τη Δευτέρα 14/08/2017 θα γίνει αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα.

Σχετικά με την εξέλιξη του καιρού και ιδιαιτέρως των θερμοκρασιών των επόμενων ημερών, θα ακολουθήσουν νεώτερες ανακοινώσεις, ενώ λεπτομερείς προγνώσεις μπορείτε να δείτε στις επιμέρους περιοχές της ιστοσελίδας μας.

 

Στρατής Βουγιούκας, Σταύρος Ντάφης, Κώστας Λαγουβάρδος

Π. Πεντέλη, Τρίτη 08/08/2017, 12:30.
Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΜΕΤΣΟΒΟ 23°C
ΑΝΩΓΕΙΑ 23°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 24°C
ΛΥΚΟΧΕΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 24°C
ΛΕΒΙΔΙ 24°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΛΑΡΙΣΑ 36°C
ΑΓΡΙΝΙΟ 36°C
ΛΙΝΔΟΣ 36°C
ΚΑΛΑΜΑΤΑ 35°C
ΒΕΡΟΙΑ 35°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 08:32