Τετάρτη  5  Αυγούστου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:31  Δύση Ηλίου - Sunset 20:29 - Διάρκεια ημέρας: 13 ώρες, 57 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Παροχή προγνώσεων ανέμου σε πολύ υψηλή ανάλυση σε περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών

Σήμερα το ΕΑΑ/meteo.gr παρέχει εξαήμερες προγνώσεις των βασικών μετεωρολογικών παραμέτρων (θερμοκρασία, υγρασία, διεύθυνση και ταχύτητα ανέμου, βροχόπτωση, πίεση, ηλιακή ακτινοβολία) με ανάλυση 6x6 km. Η ανάλυση αυτή κρίνεται ικανοποιητική για την γενική ενημέρωση του πληθυσμού, αλλά για συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως πχ. η παρακολούθηση του ανεμολογικού πεδίου σε δασική πυρκαγιά, η ανάλυση πρέπει να είναι πολύ υψηλότερη.

 

Για παράδειγμα, δίνουμε στη συνέχεια την πρόγνωση του ανέμου (βλ. χάρτη αριστερά) όπως αυτή είχε εκδοθεί την Δευτέρα 14/08 για το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, καθώς και τα αποτελέσματα από πειραματική μελέτη που πραγματοποιήθηκε με οριζόντια ανάλυση 500x500 m, δηλαδή 12 φορές πιο υψηλή, στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής (βλ. χάρτη δεξιά).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η πολύ υψηλή ανάλυση επιτρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα λεπτομερή τοπογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής μελέτης. Είναι φανερή η πολύ καλύτερη εποπτεία του ανεμολογικού πεδίου στην περιοχή της πυρκαγιάς, ενώ ο παρακάτω χάρτης παρουσιάζει το πεδίο του ανέμου για το μεσημέρι της Δευτέρας 14/08, σε τρισδιάστατη αναπαράσταση, όπως φαίνεται από τον Νότιο Ευβοϊκό «κοιτώντας» νοτιοδυτικά.   

 

 Σύντομο βίντεο με το ανεμολογικό πεδίο στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής από το απόγευμα της Κυριακής 13/08 μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 14/08 δίνεται στη συνέχεια:

 

 Από το επόμενο καλοκαίρι, θα είναι δυνατή η έκδοση τόσο λεπτομερών χαρτών ανέμου σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, σε οποιαδήποτε περιοχή του Ελλαδικού χώρου. Επιπροσθέτως θα είναι δυνατή η εκτέλεση λεπτομερών προγνώσεων κίνησης του μετώπου της πυρκαγιάς, χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό που θα αναπτυχθεί για το σκοπό αυτό.

 Η αναβάθμιση των δυνατοτήτων μας , θα υποστηριχθεί μέσω της χρηματοδότησης που έχει εξασφαλίσει το ΕΑΑ/meteo.gr από το πρόγραμμα DISARM το οποίο πρόσφατα εγκρίθηκε στο πλαίσιο χρηματοδότησης  INTERREG-BALKANMED.

 

B. Κοτρώνη-Κ. Λαγουβάρδος-Σ. Ντάφης-Θ. Γιάνναρος

ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ
Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΒΥΤΙΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 14°C
ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ ΗΛΕΙΑΣ 15°C
ΛΥΚΟΧΕΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 15°C
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ 15°C
ΛΑΓΚΑΔΙΑ 15°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ 26°C
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ 26°C
ΒΑΪ 26°C
ΚΕΡΚΥΡΑ 25°C
ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ 25°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 20:18