Τετάρτη  5  Αυγούστου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:31  Δύση Ηλίου - Sunset 20:29 - Διάρκεια ημέρας: 13 ώρες, 57 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο τροπικός κυκλώνας Οφηλία κατευθύνεται στην Ιρλανδία

Την ίδια στιγμή που μεγάλο μέρος της Ευρώπης και ολόκληρη η Μεσόγειος βιώνουν συνθήκες προχωρημένης άνοιξης, ο τροπικός κυκλώνας Οφηλία κινείται απειλητικά προς την Ιρλανδία.

Η Οφηλία τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 14/10/2017 βρισκόταν 480 km νότια-νοτιοδυτικά των Αζορών και ήταν τροπικός κυκλώνας κατηγορίας 2 με βάση την κλίμακα Saffir-Simpson, συνοδευόμενος από ανέμους ταχύτητας 155 km/h. Πλέον το απόγευμα του Σαββάτου κινείται αργά ΒΑ ως τροπικός κυκλώνας κατηγορίας 3, με ταχύτητα ανέμων έως 195 km/h.

Στην επεξεργασμένη δορυφορική εικόνα του meteo.gr που ακολουθεί παρουσιάζεται η εκτιμώμενη τροχιά του τροπικού κυκλώνα (εσωτερική μαύρη συνεχής καμπύλη), καθώς και ο κώνος μέσα στον οποίο βρίσκονται οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο.

Η Οφηλία αναμένεται να κινηθεί ανατολικά-βορειοανατολικά έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής 15/10, εξασθενώντας σε τροπικό κυκλώνα κατηγορίας 1. Στη συνέχεια αναμένεται να ακολουθήσει βορειοανατολική τροχιά, εξασθενώντας σε τροπική καταιγίδα,  για να φτάσει τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 16/10  ως ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στην Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία σε πρώτη φάση θα επηρεαστούν η Πορτογαλία και η Βορειοδυτική Ισπανία κυρίως από ενισχυμένους ανέμους. Σημαντικές ωστόσο θα είναι οι επιπτώσεις της Οφηλίας στην Ιρλανδία όπου αναμένονται μεγάλα ύψη βροχόπτωσης και άνεμοι που θα πνέουν με ταχύτητες άνω των 100 km/h. Έντονα θα επηρεαστούν επίσης τα δυτικά τμήματα της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Σκωτίας.

Αυτή δε θα είναι η πρώτη φορά που κάποιος τροπικός κυκλώνας κινούμενος από τον Ατλαντικό Ωκεανό θα φτάσει σε χερσαίες περιοχές της Ευρώπης. Ιδιαίτερη μνεία μπορεί να γίνει ωστόσο στον τυφώνα DEBBIE, ο οποίος στις 16/09/1961 έφτασε πολύ στις ακτές της Ιρλανδίας ως τροπικός κυκλώνας 1.  

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το υψηλό βαρομετρικό σύστημα που είναι υπεύθυνο για τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της Ευρώπης και στην Ελλάδα, είναι αυτό που δεν επιτρέπει στην Οφηλία να πλησιάσει περισσότερο την Ιβηρική Χερσόνησο και τη Γαλλία.

Στρατής Βουγιούκας

ΕΑΑ- Πεντέλη, Σάββατο 14/10/2017, Ώρα 17:00
Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΒΥΤΙΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 14°C
ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ ΗΛΕΙΑΣ 15°C
ΛΥΚΟΧΕΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 15°C
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ 15°C
ΛΑΓΚΑΔΙΑ 15°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ 26°C
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ 26°C
ΒΑΪ 26°C
ΚΕΡΚΥΡΑ 25°C
ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ 25°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 20:18