Κυριακή  31  Μαΐου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:04  Δύση Ηλίου - Sunset 20:41 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 37 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Απαραίτητο το πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών σε χώρες με έντονο ανάγλυφο όπως η Ελλάδα

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Σάββατο 6 Απριλίου 2019, 19:45

 

Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στη νότια και ανατολική χώρα το Σάββατο 6 Απριλίου 2019. Ιδιαίτερα σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου οι βροχές προκαλέσανε πλήθος προβλημάτων και καταστροφών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη Ρόδο, την Κρήτη και τη Νάξο. Η αποτίμηση των καταστροφών, η αναζήτηση των φυσικών και ανθρωπογενών αιτίων, και η χάραξη στρατηγικής αποφυγής και αντιμετώπισης ανάλογων καταστάσεων, απαιτεί την πλήρη γνώση του μετεωρολογικού γεγονότος. Βασικό στοιχείο στην προσπάθεια αυτή είναι η ύπαρξη ενός πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που λειτουργεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Όπως φαίνεται στους χάρτες που ακολουθούν οι διαφορές των καταγραφόμενων υψών βροχής είναι πολύ μεγάλες μεταξύ γειτονικών σταθμών. Σε χώρες με έντονο ανάγλυφο όπως η χώρα μας, τέτοιες διαφοροποιήσεις είναι πολύ συχνές. Η αποτύπωση τους θα ήταν αδύνατη, χωρίς ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών.

Μεγάλα ύψη βροχής όμως καταγράφηκαν και στην Ικαρία και την Κρήτη, όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί και παρουσιάζει τους σταθμούς με τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 19:00 του Σαββάτου 6 Απριλίου 2019. Στην ίδια εικόνα μπορείτε να δείτε και τους 8 σταθμούς που έχουν καταγράψει τις ισχυρότερες ριπές ανέμου έως την ίδια ώρα.

  

Ένας στρόβιλος με χαμηλές  νεφώσεις στο Νότιο Ιόνιο

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος, Σ. Ντάφης

ΕΑΑ – Πεντέλη, Σάββατο 06 Απριλίου 2019, 14:30

 

Ένα κέντρο χαμηλό πιέσεων με κάπως ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο το μεσημέρι του Σαββάτου 06/04. Πιο συγκεκριμένα, θερμοκρασιακή αναστροφή στη μέση τροπόσφαιρα περιορίζει την καθ’ ύψος ανάπτυξη των νεφών, δημιουργώντας έναν στρόβιλο με ασυνήθιστα χαμηλές νεφώσεις. Όπως έχουμε εξηγήσει σε παλιότερο άρθρο μας (http://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=940), στο ορατό φάσμα τα νέφη φαίνονται λευκότερα όταν αυτά είναι πιο πυκνά, ενώ στο υπέρυθρο φάσμα η «λευκότητα» ενός σχηματισμού είναι αντιστρόφως ανάλογη της θερμοκρασίας της κορυφής τους, δηλαδή του ύψους τους. Παρατηρείστε πόσο λαμπερός φαίνεται ο στρόβιλος στο ορατό φάσμα (αριστερά) και πόσο σκούρος στο υπέρυθρο (δεξιά). Στις ίδιες εικόνες σημειώνεται και η θέση του κέντρου του χαμηλού.

 

Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις ανέμους (ανανέωση Σαββάτου 06/04/2019)

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Σάββατο 6 Απριλίου 2019, 11:00

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιδείνωση του καιρού που θα επηρεάσει τη χώρα μας έως το βράδυ της Κυριακής 07/04. Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 05/04 έως και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 06/04 στα κεντρικά και νότια. Στον Χάρτη 1, φαίνεται η κατανομή των βροχοπτώσεων από τα μεσάνυχτα έως και τις 09:40 του Σαββάτου 06/04, όπως τις κατέγραψε το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακριβή ύψη βροχής που κατέγραψαν οι σταθμοί μας σε επιλεγμένες περιοχές.

 

Χάρτης 1. Kατανομή των βροχών που καταγράφηκαν από τα μεσάνυχτα έως και τις 09:40 της 06/04, και ενδεικτικά ύψη βροχής

 

Για το υπόλοιπο του Σαββάτου 06/04 αναμένονται βροχοπτώσεις στα νότια και ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο, οι οποίες στην Ανατολική Θεσσαλία, Στερεά και Πελοπόννησο καθώς και στο Αιγαίο θα είναι ισχυρότερες, ενώ θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Σημειώνεται ότι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά. Ιδιαίτερα στην Αττική αναμένονται βροχές και πιθανώς καταιγίδες έως και το απόγευμα. Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο από ανατολικές και βορειοανατολικές διευθύνσεις και δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ (Χάρτης 2).

Χάρτης 2. Περιοχές όπου ο άνεμος θα ξεπεράσει τα 7 μποφόρ το Σάββατο 06/04

 

Την Κυριακή 07/04 βροχές θα σημειωθούν έως και αργά το απόγευμα κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα ορεινά της νότιας και δυτικής χώρας, και το Ανατολικό Αιγαίο. Ιδιαίτερα στα ορεινά της νότιας και δυτικής χώρας το μεσημέρι και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο αναμένονται και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και δεν θα ξεπερνούν τα 7,  και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 μποφόρ. Στο Χάρτη 3 παρουσιάζεται η εκτίμηση του αθροιστικού υετού έως και το βράδυ της Κυριακής 06/04.

Χάρτης 3: Εκτίμηση του αθροιστικού υετού έως και το βράδυ της Κυριακής 06/04

 

Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν την μεταφορά σκόνης στα νότια και ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο, με αποτέλεσμα την εκδήλωση λασποβροχών.

Καθ’ όσον η κίνηση στο οδικό δίκτυο αναμένεται αυξημένη λόγω του Σαββατοκύριακου, σας υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να βλέπετε προγνώσεις για τις καιρικές συνθήκες σε όλο το δίκτυο μέσω της νέας μας υπηρεσίας ROADS (Χάρτης 4). Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στο οδικό δίκτυο τις μεσημβρινές  ώρες του Σαββάτου 06/04.

Χάρτης 4. Εκτίμηση των καιρικών συνθηκών στο οδικό δίκτυο το μεσημέρι του Σαββάτου 06/04

 

Μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή που θα κινηθεί προς την χώρα μας και θα επηρρεάσει τον καιρό της χώρας από το βράδυ της Κυριακής 07/04 προς Δευτέρα 08/04 με βροχές και καταιγίδες, αρχικά στα δυτικά και κατόπιν στο σύνολο της χώρας. Περισσότερες πληροφορίες  για το νέο κύμα κακοκαιρίας θα μπορείτε να δείτε σε επόμενες ανακοινώσεις και στις καθημερινές προγνώσεις μας.

 

 
Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΜΕΤΣΟΒΟ 11°C
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ 11°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 11°C
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ 11°C
ΣΙΑΤΙΣΤΑ 11°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ 23°C
ΚΑΣΤΕΛΛΙ 22°C
ΚΙΣΣΑΜΟΣ 22°C
ΜΥΤΙΛΗΝΗ 21°C
ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ 21°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 20:24