Απολογισμός της Διδούς την Τετάρτη 11/12/2019

Επιμέλεια: Στρ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, 00:20

Στο χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται τα ημερήσια ύψη βροχόπτωσης της Τετάρτης 11/12/2019 (έως τις 23:20) όπως αυτά καταγράφηκαν από 343 μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr ενώ επισημαίνονται τα ύψη βροχόπτωσης σε επιλεγμένες περιοχές.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ανατολική Θεσσαλία και τα νότια της Κεντρικής Μακεδονίας – 158 χιλιοστά βροχής στη Ζαγορά Πηλίου έως το απόγευμα της Τετάρτης 11/12

 

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Ι. Κωλέτσης,  Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

 

Επαληθεύτηκαν οι προγνώσεις, σύμφωνα με τις οποίες ισχυρές και παρατεταμένες βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα έπλητταν την Ανατολική Θεσσαλία και τα νοτιότερα τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας κατά την Τετάρτη 11/12. Όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί και παρουσιάζει τους 8 σταθμούς του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών /meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη υετού έως το απόγευμα της Τετάρτης 11/12, τα ύψη αυτά ξεπέρασαν σε κάποιες περιπτώσεις τα 100 χιλιοστά σε διάστημα μικρότερο του εικοσιτετραώρου. Πιο συγκεκριμένα, και ενώ οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, στη Ζαγορά Πηλίου το ύψος βροχής έφτασε τα 158 χιλιοστά  βροχής, στην Αγιά Λάρισας τα 134 χιλιοστά και στη Μακρινίτσα τα 126 χιλιοστά.

Σημαντική παράμετρος στη σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση ισχυρών και πιθανώς επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, πέρα από την επιτυχημένη πρόγνωση, αποτελεί η παρακολούθηση των φαινομένων. Αυτή απαιτεί, μεταξύ άλλων, ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών καθώς και συστήματα παρακολούθησης των φαινομένων στη ατμόσφαιρα, όπως το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Με τη χρήση τους είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε τα καιρικά φαινόμενα και να ενημερώνουμε άμεσα και με εγκυρότητα για την εξέλιξή τους κατά τις επόμενες ώρες. Ο χάρτης που ακολουθεί παρουσιάζει την πυκνότητα των κεραυνικών χτυπημάτων και ανανεώνεται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, δίνοντας μας τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε και να ενημερώσουμε έγκαιρα για την εξέλιξη έντονων καιρικών φαινομένων όπως για παράδειγμα στις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που εκδηλώθηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλίας.

Η Διδώ στην Αθήνα - Χρονογραφήματα καμερών

Επιμέλεια: Στρ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, 14:30

Στο παρακάτω βίντεο προβάλλεται η Τρίτη 10/12/2019 στην Αθήνα, μέσα από χρονογραφήμτα των μετεωρολογικών καμερών οι οποίες βρίσκονται στο Λόφο Βώκου της Νίκαιας και στο Αστεροσκοπείο της Πεντέλης.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας Διδώ κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 11/12

Σύνταξη άρθρου: Στρ. Βουγιούκας,, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Τετάρτη  11 Δεκεμβρίου 2019 - 10:00

Βροχές και τοπικές καταιγίδες εκδηλώνονται τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, με τα σημαντικότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στα ανατολικά ηπειρωτικά και στα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία τα φαινόμενα στα Δωδεκάνησα θα σταματήσουν τις απογευματινές ώρες. Αντίθετα στην Πιερία, στην Ημαθία, στα παράκτια κυρίως τμήματα της Ανατολικής Θεσσαλίας και ενδεχομένως στις Σποράδες θα συνεχιστούν έως τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι αθροιστικές ποσότητες υετού (βροχές / καταιγίδες / χιονοπτώσεις) της "Διδούς", έως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 11/12.

Παράλληλα, από το απόγευμα νέο κύμα τοπικά ισχυρών βροχών και καταιγίδων θα επηρεάσουν τα νότια τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων του νομού Αττικής και της πόλης της Αθήνας, όπως φαίνεται στον ακόλουθο προγνωστικό χάρτη, για το βράδυ της Τετάρτης.

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου