Ανακάμπτει η συγκέντρωση όζοντος στη Στρατόσφαιρα

Σύνταξη άρθρου: Α. Σουμπασάκης, Σ. Ντάφης

 

Το προστατευτικό στρώμα του όζοντος στη Στρατόσφαιρα βρίσκεται σε πορεία αποκατάστασης, εξαιτίας της σταδιακής κατάργησης των ανθρωπογενών ουσιών, που είναι επιβλαβείς για το όζον, όπως ορίζεται ρητά από το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ. Οι επιστήμονες ελπίζουν πως ίσως μέχρι το 2060 η έκταση του στρώματος του όζοντος μπορεί να επιστρέψει στα επίπεδα προ του 1980. Ωστόσο, η εξαιρετικά μικρή «τρύπα» του όζοντος το 2019, αποδίδεται στις ασυνήθιστες μετεωρολογικές συνθήκες:

Μια απότομη θέρμανση στο στρώμα της Στρατόσφαιρας πάνω από την Ανταρκτική κατά τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, ανέκοψε την ανάπτυξη του πολικού στροβίλου (polar vortex), μιας δίνης ψυχρού αέρα στην στρατόσφαιρα, που συνδέεται με τη μείωση του όζοντος. Το γεγονός αυτό ήταν καθοριστικό για τον περιορισμό της ανάπτυξης της τρύπας του όζοντος για το υπόλοιπο του 2019.

 

Πηγή: WMO (Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας) και ECMWF (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων), από το πρόγραμμα δορυφορικής τηλεπισκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου