Ισχυρή καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη και πτώση της θερμοκρασίας κατά 15 βαθμούς

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Κυριακή 5 Ιουλίου 2020, 17:30

 

Ισχυρή καταιγίδα έπληξε τη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Κυριακής 05/07. Το φαινόμενο διήρκησε 45 περίπου λεπτά και χαρακτηρίστηκε από την πολύ υψηλό ρυθμό βροχόπτωσης, ιδιαίτερα στη Δυτική Θεσσαλονίκη.  Όπως προκύπτει από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στη Θεσσαλονίκη, στο σταθμό του Κορδελιού έπεσαν 17.6 χιλιοστά βροχής σε 10 μόλις λεπτά, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια της καταιγίδας καταγράφηκαν συνολικά 27.2 χιλιοστά. Στον σταθμό της Σίνδου η ολική βροχόπτωση ανήλθε σε 28.2 χιλιοστά, με μέγιστο ρυθμό βροχόπτωσης τα 15.2 χιλιοστά ανά δεκάλεπτο.

Εντυπωσιακή ήταν η πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του φαινομένου. Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στο γράφημα που ακολουθεί,  η πτώση της θερμοκρασίας στη Σίνδο πλησίασε τους 15 βαθμούς σε 40 μόλις λεπτά. Στον ίδιο σταθμό καταγράφηκε ριπή ανέμου ίση με 84 χλμ/ώρα στις 14:56, λίγα λεπτά πριν την έναρξη της βροχόπτωσης.

Στην εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat-10, που πάρθηκε στις 14.50 (μέγιστη ραγδαιότητα βροχόπτωσης στο σταθμό του Κορδελιού), φαίνεται ότι η κορυφή του καταιγιδοφόρου νέφους έχει θερμοκρασία κάτω από -40 βαθμούς Κελσίου, φτάνοντας σε ύψος περίπου 12 χιλιομέτρων.

Πληροφορίες για τις μετεωρολογικές και υδρολογικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης μπορείτε να βρείτε στο Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Θεσσαλονίκης, που αποτελεί πιλοτική πρωτοβουλία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Σήμερα το Παρατηρητήριο αποτελείται από 9 αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς, οι οποίοι είναι μέρος του πανελληνίου Δικτύου σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Το σύνολο των σταθμών αυτών στέλνουν ζωντανά τις μετρήσεις τους στο Παρατηρητήριο και προβάλλονται μέσω της παρούσης σελίδας. Στόχος μας είναι η ακόμα καλύτερη κάλυψη της Θεσσαλονίκης με μετεωρολογικούς και υδρολογικούς σταθμούς και στην προσπάθεια αυτή η βοήθεια όλων των τοπικών φορέων είναι ευπρόσδεκτη.

 

Ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα και έντονη κεραυνική δραστηριότητα την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Κυριακή 5 Ιουλίου 2020, 09:30

 

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Κυριακή 05/07 στα περισσότερα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Πιο αναλυτικά, οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στη Μακεδονία έως το πρωί θα επεκταθούν σταδιακά στα λοιπά ηπειρωτικά, πλην της Θράκης, και στο Ιόνιο και θα ενισχυθούν ενώ θα σημειωθούν και καταιγίδες. Η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων είναι αυξημένη, κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός (βροχές/καταιγίδες) που αναμένεται έως το βράδυ της Κυριακής 05/07.

Έντονη θα είναι η κεραυνική δραστηριότητα, ιδιαίτερα κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Στο σχετικό χάρτη παρουσιάζεται η κεραυνική δραστηριότητα που αναμένεται το απόγευμα της Κυριακής 05/07. Οι βορειοδυτικοί άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 βαθμούς, με εξαίρεση τη Θράκη και το Ανατολικό Αιγαίο όπου κατά τόπους θα φτάσει τους 35-36 βαθμούς.

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου