Πέμπτη  18  Απριλίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:45  Δύση Ηλίου - Sunset 20:02 - Διάρκεια ημέρας: 13 ώρες, 17 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH T2
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αρχείο Άρθρων


Συνεχίζεται η αστάθεια –ισχυρές καταιγίδες και την Πέμπτη 18 Απριλίου (18/04/2019)

Συνεχίζεται η αστάθεια –ισχυρές καταιγίδες και την Πέμπτη 18 Απριλίου

 

Σύνταξη άρθρου: Κ. Λαγουβάρδος-Β. Κοτρώνη

ΕΑΑ – Πεντέλη, Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, 09:00

 

Συνεχίζεται η αστάθεια τις θερμές ώρες της Πέμπτης 17/04 στα ηπειρωτικά, όπως διακρίνεται και από τον Χάρτη 1 στη συνέχεια. Τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται κυρίως σε περιοχές της Δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Σημειώνεται ότι καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αναμένονται τις μεσημεριανές/πρώτες απογευματινές ώρες της Πέμπτης και στην Αττική, οπότε απαιτείται αυξημένη προσοχή λόγω της αναμενόμενης κεραυνικής δραστηριότητας (Χάρτης 2).

 

 

Χάρτης 1: Τα εκτιμώμενα ύψη βροχής για τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Πέμπτης 18/04/2019.     

 

Χάρτης 2: Τα εκτιμώμενα ύψη βροχής στην Αττική για τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Πέμπτης 18/04/2019.     

Μπορείτε να ενημερώνεστε και για τις συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν στο οδικό δίκτυο μέσω της νέας μας υπηρεσίας ROADS. Στον παρακάτω χάρτη (Χάρτης 3) παρουσιάζονται οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στο οδικό δίκτυο τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες της Πέμπτης 18/04/2019.

 

Χάρτης 3: Οι καιρικές συνθήκες στο οδικό δίκτυο της χώρας μας κατά τις μεσημεριανές - απογευματινές ώρες της Πέμπτης 18/04/2019.     

Kαταχωρήθηκε πριν 4 ώρες Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Συνεχίζεται η αστάθεια την Τετάρτη 17 Απριλίου (17/04/2019)

Τοπικές καταιγίδες - 100 κεραυνοί στην Αττική

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, 17:30

Βροχές και τοπικές καταιγίδες σημειώθηκαν στην περιοχή της Αττικής τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 17/04/2019 (Χάρτης 1), ενώ καταγράφτηκε και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα με περίπου 100 κεραυνούς (Χάρτης 2).  

 

Χάρτης 1. Τα ύψη βροχής όπως καταγράφτηκαν την Τετάρτη 17/04/2019 έως τις 17:30 το απόγευμα, στο Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Αττικής.     

 

 

Χάρτης 2. Ο αριθμός των κεραυνών όπως καταγράφτηκαν την Τετάρτη 17/04/2019 έως τις 17:30 το απόγευμα, στο Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Αττικής.     

 

Η αποτύπωση των βροχοπτώσεων με τόση λεπτομέρεια καθίσταται εφικτή χάρη στο πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που έχει αναπτύξει και συντηρεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr. Οι παραπάνω χάρτες βρίσκονται στο Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Αττικής.

Χάρη στην πυκνότητα του δικτύου μας ανάλογες ιστοσελίδες έχουν αναπτυχθεί για τη Θεσσαλονίκη (Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Θεσσαλονίκης) και για την Κρήτη (Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Παρατηρητήριο Κρήτης).

Συνεχίζεται η αστάθεια την Τετάρτη 17 Απριλίου

Σύνταξη άρθρου: Κ. Λαγουβάρδος-Β. Κοτρώνη

ΕΑΑ – Πεντέλη, Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, 09:00

 

Συνεχίζεται η αστάθεια και την Τετάρτη 17/04 στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα, τις θερμές ώρες της ημέρας, όπως διακρίνεται και από τον Χάρτη 1 παρακάτω.

Σημειώνεται ότι καταιγίδα αναμένεται τις μεσημεριανές/πρώτες απογευματινές ώρες της Τετάρτης και στην περιοχή της Αττικής (Χάρτης 2).

 

 

Χάρτης 1: Τα εκτιμώμενα ύψη βροχής για τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Τετάρτης 17/04 /2019.     

 

Χάρτης 2: Τα εκτιμώμενα ύψη βροχής στην Αττική για τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Τετάρτης 17/04 /2019.     

Kαταχωρήθηκε χθές Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

10 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις χαλαζοπτώσεις (16/04/2019)

10 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις χαλαζοπτώσεις

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ-Πεντέλη, 16 Απριλίου 2019

 

1. Ποια νέφη δημιουργούν το χαλάζι;

Μόνο οι σωρειτομελανίες/cumulonimbus (νέφη που προκαλούν καταιγίδες) είναι ικανοί να δημιουργήσουν χαλάζι. Σχεδόν όλες οι καταιγίδες παράγουν χαλάζι σε κάποιο στάδιο της ανάπτυξής τους αλλά λίγες φορές οι χαλαζόκοκκοι καταφέρνουν να φτάσουν στο έδαφος και να εκδηλωθεί το φαινόμενο της χαλαζόπτωσης.


2. Πώς δημιουργείται το χαλάζι;

Η δημιουργία και ανάπτυξη των χαλαζόκοκκων σε έναν σωρειτομελανία εξαρτάται από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της κατακόρυφης ροής θερμού και υγρού αέρα με μικροσωματίδια (που ονομάζονται πυρήνες συμπύκνωσης) πάνω στα οποία προσκολλώνται αρχικά μικροσκοπικοί παγοκρύσταλλοι. Οι παγοκρύσταλλοι μεγαλώνουν σε μέγεθος συλλέγοντας νερό από τις γειτονικές σταγόνες ή από το νερό σε υπέρτηξη, δηλαδή το νερό που βρίσκεται σε αρνητική θερμοκρασία ακόμη και στους -40oC, το οποίο παγώνει ακαριαία πάνω στην επιφάνεια του πάγου. Σε αυτή τη φάση έχουμε τη δημιουργία των χαλαζόκοκκων που λόγω του βάρους τους πέφτουν προς τη βάση του νέφους μεγαλώνοντας συνεχώς σε μέγεθος με σφαιρικό σχήμα (Εικόνα 1-αριστερά).

Εικόνα 1. Αριστερά: σφαιρικό χαλάζι διαμέτρου 8 εκ που καταγράφηκε κοντά στο Μακροχώρι Ημαθίας στις 10 Ιουνίου 2013. Δεξιά: μεγάλο χαλάζι διαμέτρου 23 εκ με μυτερές προεξοχές στην Αργεντινή στις 8 Φεβρουαρίου 2018.


3. Σε τι διαφέρει το μικρό από το μεγάλο χαλάζι;

Για τη δημιουργία μεγάλου χαλαζιού (πάνω από 2 εκ διάμετρο) εκτός από την έντονη αστάθεια στην ατμόσφαιρα, χρειάζεται επιπλέον μεγάλη διαφορά ταχύτητας του ανέμου καθ’ύψος έτσι ώστε ο στροβιλισμός των αέριων μαζών εντός του νέφους να οδηγήσει τον χαλαζόκοκκο σε πολλαπλές διαδρομές οριζόντια και κατακόρυφα συλλέγοντας περισσότερο νερό και αυξάνοντάς το σε μέγεθος. Με αυτόν τον τρόπο πολλές φορές το χαλάζι χάνει το σφαιρικό του σχήμα και αποκτά μυτερές προεξοχές (Εικόνα 1 - δεξιά). Ανάλογα το μέγεθος, τα «δαχτυλίδια πάγου» και τις προεξοχές ενός χαλαζόκοκκου, μπορούμε να εκτιμήσουμε πόση ώρα ταξίδεψε μέσα σε ένα καταιγιδοφόρο νέφος. Το μικρού μεγέθους χαλάζι, όπως αυτό που έπληξε αρκετές περιοχές της Αττικής τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 (Εικόνα 2), δημιουργείται επίσης σε περιοχές με έντονη αστάθεια αλλά όταν οι άνεμοι καθ’ύψος είναι ασθενείς και υπάρχουν ξηρές και ψυχρές αέριες μάζες σε χαμηλά στρώματα της τροπόσφαιρας (περίπου 2 km ύψος).

 

Εικόνα 2. Μεγάλες ποσότητες μικρών χαλαζόκοκκων παρατηρήθηκαν σε πολλές περιοχές της Αττικής τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019. Φωτογραφία του Γιώργου Παπούλια στους Στύλους του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα.

 

4. Σε τι μέγεθος μπορεί να φτάσει το χαλάζι;

Συνήθως το χαλάζι που φτάνει στο έδαφος δεν ξεπερνά σε διάμετρο το 1 εκ αλλά μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 23 εκ (Εικόνα 1-αριστερά). Πολύ μεγάλο χαλάζι παρατηρείται κάθε χρόνο σε περιοχές της ΒΑ Ινδίας και του Μπαγκλαντέζ, στη Νότια Κίνα, στις ΗΠΑ και στη Λατινική Αμερική.


5. Πότε έχουμε χαλαζοπτώσεις στην Ελλάδα;

Στη ηπειρωτική Ελλάδα οι χαλαζοπτώσεις με μικρό μέγεθος (<2 εκ) χαλαζόκοκκων αλλά σε μεγάλες ποσότητες παρατηρούνται κυρίως τον Απρίλιο και το πρώτο μισό του Μαΐου, όταν η αστάθεια στην ατμόσφαιρα είναι ισχυρή αλλά πολλές φορές ψυχρές αέριες μάζες παραμένουν κοντά στο έδαφος, ενώ το μεγάλο χαλάζι (>2 εκ) παρατηρείται την περίοδο μεταξύ Μαΐου και το πρώτο μισό του Ιουνίου. Αντίθετα στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου οι χαλαζοπτώσεις είναι πιο συχνές το φθινόπωρο και λιγότερο τους χειμερινούς μήνες, όταν η αστάθεια περιορίζεται πάνω από τη θάλασσα.


6. Πού έχει παρατηρηθεί το μεγαλύτερο χαλάζι στην Ελλάδα;

Σχεδόν κάθε χρόνο παρατηρούμε στη χώρα μας χαλάζι διαμέτρου 2-3 εκ, όμως στις 10 Ιουνίου 2013 οπότε πολύ ισχυρές καταιγίδες έπληξαν περιοχές της Ημαθίας και της Πιερίας με χαλάζι διαμέτρου έως και 8 εκ (Εικόνα 1 – αριστερά). Είναι το μεγαλύτερο χαλάζι που γνωρίζουμε να έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια. Από αναφορά του Τύπου γνωρίζουμε ότι στις 15 Ιουνίου 1956 στο χωριό Λοξάδα Καρδίτσας 46 κάτοικοι τραυματίστηκαν και δεκάδες οικόσιτα ζώα σκοτώθηκαν από πρωτοφανή χαλαζόπτωση.


7. Πώς καταγράφουμε το χαλάζι;

Το μέγεθος του χαλαζιού μπορεί να καταγραφεί μόνο με χαλαζόμετρα, απλές κατασκευές από πορώδη υλικά πάνω στα οποία οι χαλαζόκοκκοι αφήνουν το αποτύπωμά τους. Επίσης μέσω ανάλυσης δεδομένων από ραντάρ καιρού μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος του χαλαζιού αλλά με μικρή ακρίβεια. Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών πρόσφατα ξεκινήσαμε τη χρήση τεχνικών τηλεπισκόπησης από δορυφόρους για να εκτιμήσουμε ποιες καταιγίδες είναι ικανές να παράγουν χαλαζοπτώσεις με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.


8. Γίνεται πρόγνωση χαλαζοπτώσεων;

Η πρόγνωση της χαλαζόπτωσης αποτελεί ακόμη μεγάλη πρόκληση για την Μετεωρολογία καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τις συνθήκες που το δημιουργούν σε κάθε σημείο της ατμόσφαιρας. Στο meteo.gr χρησιμοποιούμε αλγόριθμους που εκτιμούν την εκδήλωση χαλαζόπτωσης και το μέγεθος του χαλαζιού από προγνωστικά δεδομένα αριθμητικών μοντέλων.


9. Τι προβλήματα προκαλεί το χαλάζι;

Το προφανές πρόβλημα μιας χαλαζόπτωσης είναι η οικονομική ζημία της αγροτικής παραγωγής λόγω καταστροφής καλλιεργειών. Το χαλάζι αποτελεί ίσως τον χειρότερο εχθρό των αγροτών ειδικά γιατί εκδηλώνεται την άνοιξη που οι καλλιέργειες βρίσκονται σε ώριμο στάδιο. Άλλα προβλήματα που προκαλούν είναι οι υλικές ζημιές σε οικίες και οχήματα, με τις αποζημιώσεις ασφαλιστικών εταιρειών να αυξάνονται κάθε χρόνο. Επιπροσθέτως, το μικρού μεγέθους χαλάζι προκαλεί μεγαλύτερη ολισθηρότητα στο οδόστρωμα από το χιόνι, γι’ αυτό και είναι συχνά τα τροχαία ατυχήματα, ιδιαίτερα στην Εγνατία Οδό όπου οι οδηγοί που εξέρχονται από τις σήραγγες δεν προλαβαίνουν να αντιδράσουν στο οδόστρωμα καλυμμένο με χαλάζι.


10. Γίνεται αποτροπή χαλαζοπτώσεων;

Ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) εφαρμόζει από το 1981 το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας. Το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών (ΚΕΜΕ) στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» αναλαμβάνει την επιχειρησιακή λειτουργία του προγράμματος που αποτελείται από δίκτυο χαλαζόμετρων στη Μακεδονία, την επιτήρηση των καιρικών συνθηκών στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα με ραντάρ καιρού και αεροσκάφη για τη σπορά των καταιγιδοφόρων νεφών με ιωδιούχο άργυρο. Η σπορά των νεφών επιδιώκει τη μείωση του μεγέθους των χαλαζόκοκκων καθώς περισσότεροι τεχνητοί πυρήνες συμπύκνωσης λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τους φυσικούς, κάτι που σημαίνει ότι το διαθέσιμο νερό που εξηγήσαμε παραπάνω, κατανέμεται σε περισσότερους χαλαζόκοκκους.

 

Kαταχωρήθηκε χθές Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Περιορίζεται η αστάθεια στα ορεινά τμήματα (16/04/2019)

Περιορίζεται η αστάθεια στα ορεινά τμήματα

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης

ΕΑΑ – Πεντέλη, Τρίτη 16 Απριλίου 2019, 09:45

 

Μετά τις γενικευμένες βροχές και καταιγίδες, οι οποίες σημειώθηκαν τη Δευτέρα 15/04, τα φαινόμενα την Τρίτη 16/04 θα περιοριστούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα, τις θερμές ώρες της ημέρας, όπως διακρίνεται και από το χάρτη βροχής παρακάτω.

 

Χάρτης. Τα εκτιμώμενα ύψη βροχής για τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Τρίτης 16/04 /2019.     

Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Εντονη αστάθεια τη Δευτέρα 15/04 - Αστατος o καιρός και τις επόμενες ημέρες (15/04/2019)

11000 κεραυνοί στην Ελλάδα – 700 κεραυνοί στην Αττική

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, 19:30

 

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 15/04/2019, στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας. Τα φαινόμενα συνοδεύτηκαν από τοπικές χαλαζοπτώσεις αλλά και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, με το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, να καταγράφει από την αρχή της ημέρας έως τις 19:00, περίπου 11 000 κεραυνούς στην περιοχή του χάρτη που ακολουθεί.

 

Χάρτης 1. Αριθμός κεραυνών κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 15/04/2019 (έως τις 19:00), όπως καταγράφτηκαν από το δίκτυο ανίχνευσης ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.    

 

Έντονες καταιγίδες σημειώθηκαν και στην περιοχή της Αττικής, με τα ύψη βροχής να φτάνουν τα 30 mm (Χάρτης 2, αριστερά), ενώ καταγράφτηκε και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα με περίπου 700 κεραυνούς, κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες (Χάρτης 2, δεξιά).  

 

Χάρτης 2. (αριστερά) Τα ύψη βροχής και (δεξιά) ο αριθμός των κεραυνών, όπως καταγράφτηκαν στο Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Αττικής.

 

Η αποτύπωση των βροχοπτώσεων με τόση λεπτομέρεια καθίσταται εφικτή χάρη στο πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που έχει αναπτύξει και συντηρεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr. Οι παραπάνω χάρτες βρίσκονται στο Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Αττικής.

Χάρη στην πυκνότητα του δικτύου μας ανάλογες ιστοσελίδες έχουν αναπτυχθεί για τη Θεσσαλονίκη (Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Θεσσαλονίκης) και για την Κρήτη (Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Παρατηρητήριο Κρήτης).

 

Εντονη αστάθεια τη Δευτέρα 15/04 - Αστατος o καιρός και τις επόμενες ημέρες

Σύνταξη άρθρου: Στρατής Βουγιούκας, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, 09:45

Ιδιαίτερα έντονη αστάθεια περιμένουμε να επικρατήσει τη Δευτέρα 15 Απριλίου σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Παράλληλα πολύ ενισχυμένοι ριπαίοι άνεμοι αναμένονται κατά τόπους σε περιοχές όπου θα εκδηλώνονται καταιγίδες.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής, η πόλη της Αθήνας και η Κρήτη.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες βροχόπτωσης, έως και τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 16/04.

Όπως φαίνεται στο βίντεο άστατος θα διατηρηθεί ο καιρός και τις επόμενες ημέρες.

Την Τρίτη 16/04 τα φαινόμενα αρχικά θα εντοπίζονται στην ανατολική και νότια χώρα αλλά τις θερμές ώρες της ημέρας θα περιοριστούν στα ηπειρωτικά, ενώ την Τετάρτη 17/04 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα κεντρικά και νοτιανατολικά διαμερίσματα της χώρας.

Μπορείτε επίσης να ενημερώνεστε και για τις συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν στο οδικό δίκτυο μέσω της υπηρεσίας ROADS. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στο οδικό δίκτυο τις απογευματινές-βραδινές ώρες της Δευτέρας 15/04/2019.

 

Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Συνεχίζεται ο άστατος καιρός - Ενισχύεται η αστάθεια τη Δευτέρα 15/04 (14/04/2019)

Χάρτες βροχών και καταιγίδων στην Αττική την Κυριακή 14 Απριλίου

Την Κυριακή 14 Απριλίου, παρά το γεγονός ότι το λεκανοπέδιο της Αθήνας δεν επηρεάστηκε με φαινόμενα από την αστάθεια που επικράτησε, βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν στα βόρεια και βορειοδυτικά τμήματα του νομού.

Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται η κατανομή των βροχοπτώσεων στην Αττική και τους γειτονικούς νομούς, καθώς και οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  

Η αποτύπωση των βροχοπτώσεων με τόση λεπτομέρεια καθίσταται εφικτή χάρη στο πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που έχει αναπτύξει και συντηρεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr. Οι παραπάνω χάρτες βρίσκονται στο "Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Αττικής"

Χάρη στην πυκνότητα του δικτύου μας ανάλογες ιστοσελίδες έχουν αναπτυχθεί για τη Θεσσαλονίκη - "Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Θεσσαλονίκης" - και για την Κρήτη: "Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Παρατηρητήριο Κρήτης"

Συνεχίζεται ο άστατος καιρός - Ενισχύεται η αστάθεια τη Δευτέρα 15/04

Σύνταξη άρθρου: Στρατής Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Κυριακή 14 Απριλίου 2019, 12:00

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της Κυριακής 14 Απριλίου ιδιαίτερα άστατος αναμένεται να διατηρηθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες, ενώ στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας.

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες βροχόπτωσης, έως και τις βραδινές ώρες της Τρίτης 16/04.

Επισημαίνεται ότι τη Δευτέρα 15/04 τα φαινόμενα θα ενταθούν ακόμη περισσότερο και θα γενικευτούν σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης.

Στο χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται με κόκκινο χρώμα οι περιοχές οι οποίες αναμένεται να δεχτούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης το διήμερο Κυριακή 14/04 - Δευτέρα 15/04.

Μπορείτε να ενημερώνεστε και για τις συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν στο οδικό δίκτυο μέσω της νέας μας υπηρεσίας ROADS. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στο οδικό δίκτυο τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 15/04/2019.

Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Ιδιαίτερα άστατος ο καιρός έως και την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 (13/04/2019)

Ιδιαίτερα άστατος ο καιρός έως και την Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Σύνταξη άρθρου: Στρατής Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Σάββατο 13 Απριλίου 2019, 11:15

Σύμφωνα και με τα πλέον πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία ιδιαίτερα άστατος αναμένεται να διατηρηθεί ο καιρός έως και την Τρίτη 16 Απριλίου 2019, καθώς διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές θα επηρεάσουν τη χώρας μας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες βροχόπτωσης ανά ημέρα.

Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα δε θα εντοπίζονται μόνο σε ηπειρωτικά τμήματα ως είθισται την άνοιξη, αλλά αναμένεται να επηρεάσουν και αρκετές νησιωτικές περιοχές. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας.

Μπορείτε να ενημερώνεστε και για τις συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν στο οδικό δίκτυο μέσω της νέας μας υπηρεσίας ROADS. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στο οδικό δίκτυο τις απογευματινές-βραδινές ώρες του Σαββάτου 13/04/2019.

Kαταχωρήθηκε 5 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Υψηλές θερμοκρασίες στα Χανιά την Παρασκευή 12/04 (13/04/2019)

Υψηλές θερμοκρασίες στα Χανιά την Παρασκευή 12/04

Σύνταξη άρθρου: Κ. Λαγουβάρδος

Υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στα Χανιά την Παρασκευή 12/04. Στον Πίνακα που ακολουθεί δίνονται οι 8 υψηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας από το σύνολο των σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr. Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι 8 υψηλότερες τιμές είναι από σταθμούς στο νομό Χανίων.

Kαταχωρήθηκε 5 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Άστατος καιρός έως και την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 (11/04/2019)

Μεγάλα ύψη υετού στη Δυτική Ελλάδα την Παρασκευή 12/04 - Επιβεβαίωση των προγνώσεων

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, 18:45

 

Βροχές και καταιγίδες σημειώνονται την Παρασκευή 12/04 σε μεγάλο μέρος της χώρας. Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τους σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 17:30, ενώ στον σχετικό χάρτη παρουσιάζεται η χωρική κατανομή των κεραυνών που κατέγραψε το σύστημα εντοπισμού κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όπως είναι εμφανές, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής και οι ισχυρότερες καταιγίδες, καταγράφονται στη Δυτική Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τις προγνώσεις μας. Δείτε τον σχετικό χάρτη της ανακοίνωσης μας την Πέμπτη 11/04 (ακολουθεί παρακάτω), όπου με κόκκινο  σημειώνονται οι περιοχές που αναμέναμε αυξημένα ύψη υετού έως και το Σάββατο 13/04.

 

Άστατος καιρός έως και την Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος, Στ. Ντάφης

ΕΑΑ – Πεντέλη, Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, 22:00

 

Άστατος θα είναι ο καιρός έως και της Τρίτη 16 Απριλίου 2019, αφού διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές θα επηρεάσουν τον καιρό της χώρας μας. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έως και την Τρίτη 16/04, όπως φαίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί. Καταιγίδες αναμένονται τόσο στα ηπειρωτικά όσο και σε νησιωτικές περιοχές, ανεξαρτήτως ώρας της ημέρας, γεγονός που οφείλεται στη συνδυασμένη επίδραση των προαναφερθέντων ατμοσφαιρικών διαταραχών και της αστάθειας που παρουσιάζει η τροπόσφαιρα κατά την άνοιξη.

Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρές ριπές ανέμων. Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία και όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως και το Σαββάτο 13/04 αναμένονται στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, ενώ και οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 7 με 8 μποφόρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 12/04 αλλά και το Σάββατο 13/04, οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες, με αποτέλεσμα τα φαινόμενα κατά περίπτωση να παρουσιάζουν χαρακτηριστικά λασποβροχής.

Kαταχωρήθηκε 6 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Το «Περί Ανέμων & Υδάτων» στο «ΝΟΗΣΙΣ» (24/03/2019)

Το «Περί Ανέμων & Υδάτων» στο «ΝΟΗΣΙΣ»

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης «ΝΟΗΣΙΣ», το πρόγραμμα «Περί Ανέμων και Υδάτων», εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δράσεις του «ΝΟΗΣΙΣ». Διαβάστε σχετικά με την διαδικασία κρατήσεων στη σελίδα https://www.noesis.edu.gr/peri-anemon-kai-idaton/.

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Βόρειας Ελλάδας, να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μετεωρολογίας, το οποίο συνδυάζει βίντεο, προσομοιώσεις, πειράματα και διαδραστικές εφαρμογές.

 

Εξηγώντας τη σάρωση ενός ψυχρού μετώπου σε πειραματική δεξαμενή

Σχεδόν καθημερινά πλέον ενημερωνόμαστε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για έντονα καιρικά φαινόμενα, για ισχυρές βροχές ή καταιγίδες που προκαλούν πλημμύρες, για καταστροφές έως και για απώλειες ανθρώπων σε κάποια γωνιά του πλανήτη μας.

  • Τι προκαλεί αυτές τις καταστροφές;
  • Ποια είναι τα στάδια ανάπτυξης μιας καταιγίδας; Αν μπορούσαμε να δούμε μέσα σε ένα καταιγιδοφόρο σύννεφο τι θα βλέπαμε;
  • Πως δημιουργούνται οι κεραυνοί; Πως μπορούμε να προστατευθούμε από αυτούς;
  • Τι συνθήκες οδηγούν στην εμφάνιση ενός ανεμοστρόβιλου; 
  • Υπάρχει περίπτωση στην Ελλάδα να δημιουργηθεί τυφώνας;
  • Τι είναι τα βαρομετρικά συστήματα και πως επηρεάζουν τον καιρό;
  • Τι είναι τα καιρικά μέτωπα και τι φαινόμενα δημιουργούν;
  • Ποια είναι τα είδη των σύννεφων και με τι είδους φαινόμενα συνδέεται το καθένα;
  • Πώς γίνεται η πρόγνωση του καιρού;

 

Δημιουργώντας σύννεφο μέσα σε ένα κλειστό μπουκάλι

 

Το πρόγραμμα εμπλέκει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σε δραστηριότητες που προάγουν τον ερευνητικό τρόπο σκέψης και ανάλυσης και απαντά σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα. Στόχος μας είναι οι πληροφορίες που θα αποκομίσουν τα παιδιά να μείνουν για πάντα στη μνήμη τους και να είναι άμεσα εφαρμόσιμες στην καθημερινότητά τους. Οι μαθητές μετατρέπονται σε «μικρούς επιστήμονες» παίζοντας και συμμετέχοντας ενεργά σε πειραματικές διαδικασίες, αντί απλά να παρακολουθούν μια επιμορφωτική διάλεξη.

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μετεωρολογίας «Περί Ανέμων & Υδάτων» έχει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (αρ. πρωτ. 131633/Δ2 της 09/08/2016) αλλά και από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 23/30-06-2016 του Δ.Σ.).

 

 

Απευθύνεται σε οργανωμένες ομάδες μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου μετά από κράτηση μέσω των σχολείων τους.

 

Χρηστικές πληροφορίες

Μέγιστος αριθμός παιδιών: 25
Ημέρα διεξαγωγής: Παρασκευή
Διάρκεια: 90 λεπτά

Κρατήσεις
Μαριάννα Παπανδρέου
Τηλέφωνο: τηλ: 2310 483 000, εσωτ. 2
Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα - Παρασκευή, ώρες 9.00 - 13.00

Kαταχωρήθηκε 25 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

"Φλέγεται" η Νότια Ευρώπη με 24.000 κεραυνούς - Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 (10/04/2019)

"Φλέγεται" η Νότια Ευρώπη με 24.000 κεραυνούς - Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ-Πεντέλη, Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, 20:00

Η πρώτη ημέρα για φέτος με γενικευμένη αστάθεια στη Νότια Ευρώπη την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 οδήγησε στη δημιουργία πλήθους καταιγίδων, ιδιαίτερα στη Δυτική Μεσόγειο. Αν και αυτή την περίοδο του έτους οι καταιγίδες εντοπίζονται κυρίως πάνω από την ξηρά καθώς η θέρμανση του εδάφους, όπου επικρατεί ηλιοφάνεια, σε συνδυασμό με τις ψυχρές αέριες μάζες ψηλότερα δημιουργούν έντονη αστάθεια, στις 10/04 πολλές καταιγίδες δημιουργήθηκαν και πάνω από θαλάσσιες περιοχές. Στη χώρα μας καταιγίδες εκδηλώθηκαν στην Μακεδονία και τη Θεσσαλία τις απογευματινές ώρες. Η έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα στην Ευρώπη αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και ιδιαίτερα στη χώρα μας οι καταιγίδες θα έχουν κατά τόπους έντονο χαρακτήρα με ισχυρές βροχοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε με χρωματισμένες κουκίδες πάνω από 24.000 κεραυνούς που έχει ανιχνεύσει μέχρι τις 20:00 της Τετάρτης 10/04 το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

 

 

Kαταχωρήθηκε 7 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας - Βροχερή η συνέχεια της εβδομάδας (08/04/2019)

Βροχοπτώσεις σχεδόν σε όλη τη χώρα και 3.000 κεραυνοί τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος


ΕΑΑ-Πεντέλη, Δευτέρα 8 Απριλίου 2019, 21:00

Ένα ψυχρό μέτωπο σάρωσε τη χώρα μας τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 προκαλώντας βροχοπτώσεις σε όλη τη χώρα όπως δείχνει ο παρακάτω χάρτης. Εκτός από τα βόρεια τμήματα της Ρόδου και το Καστελόριζο, βροχή κατέγραψαν 320 μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Επιπρόσθετα, πολλές καταιγίδες εκδηλώθηκαν κυρίως πάνω από θαλάσσιες περιοχές και περίπου 3.000 κεραυνοί ανιχνεύθηκαν από το σύστημα ZEUS μέχρι τις 20:30 και απεικονίζονται με κόκκινες κουκίδες στον χάρτη. Παρατηρήστε ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν σε περιοχές όπου εκδηλώθηκαν ισχυρές καταιγίδες (σύμφωνα με τις καταγραφές κεραυνών).

Σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας - Βροχερή η συνέχεια της εβδομάδας

Σύνταξη άρθρου: Στρατής Βουγιούκας - Αθανάσιος Καραγιαννίδης
ΕΑΑ – Πεντέλη, Δευτέρα 8 Απριλίου 2019, 10:15

Σε εξέλιξη βρίσκεται τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 08/04 το κύμα κακοκαιρίας που αναμέναμε, με τις σημαντικότερες βροχοπτώσεις έως τις 10:00 το πρωί  να έχουν καταγραφεί στη Δυτική Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της Δευτέρας έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, ενώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία βροχερός αναμένεται να διατηρηθεί ο καιρός σε αρκετές περιοχές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εκτιμώμενες βροχοπτώσεις από τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 08/04 έως και τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 10/04.

Για το υπόλοιπο της Δευτέρας 08/04 βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τα εντονότερα φαινόμενα να εντοπίζονται αρχικά στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στην Κεντρική Μακεδονία και στις Κυκλάδες και στη συνέχεια στα ανατολικά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές και ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοδυτικές κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ και ενδεχομένως πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από καταιγίδες (πιθανόν ισχυρές) συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας.

Την Τρίτη 09/04 βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε αρκετές περιοχές της χώρας με μικρότερη ωστόσο ένταση σε σχέση με τη Δευτέρα. Τα εντονότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στη Δυτική Ελλάδα, στα  βόρεια ηπειρωτικά και στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ στην Κρήτη τα φαινόμενα θα είναι λίγα και πολύ τοπικού χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 8 μποφόρ. Στο χάρτη που ακολουθεί διακρίνονται οι περιοχές όπου οι άνεμοι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 7 μποφόρ.

Επισημαίνεται ότι: (α) οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες μόνο τη Δευτέρα 08/04, και (β) χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα σε μεγάλα υψόμετρα

Τέλος, σας προτρέπουμε να χρησιμοποιείτε τη νέα μας υπηρεσία ROADS, στο σχεδιασμό των οδικών ταξιδιών σας. Δείτε στο χάρτη που ακολουθεί τα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται στο οδικό δίκτυο της χώρας τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 08/04.

Kαταχωρήθηκε 10 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Νέο κύμα κακοκαιρίας από το βράδυ της Κυριακής 7 Απριλίου 2019 (07/04/2019)

Μεγάλα ύψη βροχής το Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

Το πυκνό δικτύο μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr βοήθησε στην αποτίμηση ακόμη μιας ισχυρής κακοκαιρίας που έπληξε το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 τη χώρα μας. Μεγάλα ύψη βροχής καταγράψαμε στη Νότια Ελλάδα και ιδιαίτερα στο Νότιο Αιγαίο όπου καταγράφηκαν υλικές ζημιές από πλημμυρικά επεισόδια. Ο παρακάτω χάρτης απεικονίζει την κατανομή του ύψους βροχής που κατέγραψαν 340 μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ/meteo.gr και επισημαίνονται τα μεγαλύτερα ύψη σε Κρήτη, Ρόδο, Ικαρία και Νάξο.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr είναι πάντα διαθέσιμο για συνεργασία με δημόσιους φορείς της χώρας με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των μετεωρολογικών σταθμών για τη βελτίωση των παρεχόμενων δεδομένων προς τους πολίτες και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Δράσεις όπως η πρόσφατη προκύρηξη του Υπουργείου Εσωτερικών "Φιλόδημος" βοηθούν στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου συλλογής μετεωρολογικών και υδρομετρικών δεδομένων και την ανάπτυξη υψηλής ακρίβειας συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης / παρακολούθησης με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων από τις πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Νέο κύμα κακοκαιρίας από το βράδυ της Κυριακής 7 Απριλίου 2019

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Κυριακή 7 Απριλίου 2019, 10:30

 

Πρόσκαιρη θα είναι η βελτίωση παρουσιάζει ο καιρός σε μεγάλο μέρος της χώρας, καθόσον από το βράδυ της Κυριακής 07/04, ένα νέο κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει τη χώρα

Πιο αναλυτικά, για σήμερα Κυριακή 07/04 βροχές αναμένονται έως και αργά το απόγευμα κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα ορεινά της νότιας και δυτικής χώρας, και το Ανατολικό Αιγαίο. Ιδιαίτερα στα ορεινά της νότιας και δυτικής χώρας το μεσημέρι και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο αναμένονται και σποραδικές καταιγίδες. Στην συνέχεια η νέα επιδείνωση του καιρού θα προκαλέσει βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά

Τη Δευτέρα 08/04 βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο σύνολο σχεδόν της χώρας, με τα ισχυρότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στη νότια ηπειρωτική χώρα έως το μεσημέρι και στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά και το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο στη συνέχεια. Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο θα παρουσιάσουν νέα ενίσχυση και θα πνέουν από δυτικές και νοτιοδυτικές διευθύνσεις έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνονται οι περιοχές όπου οι άνεμοι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 7 μποφόρ.

 

 

Την Τρίτη 09/04 τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και το Ανατολικό Αιγαίο και σταδιακά θα εξασθενήσουν, ενώ και οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και δεν θα ξεπερνούν τα 7 έως 8 μποφόρ. 

Σημειώνεται ότι: (α) οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες έως και τη Δευτέρα 08/04, και (β) χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μόνο σε πολύ μεγάλα υψόμετρα

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξέλιξη των βροχοπτώσεων που περιμένουμε από το απόγευμα της Κυριακής 07/04 έως το βράδυ της Τρίτης 09/04.

 

 

Σας προτρέπουμε να χρησιμοποιείτε τη νέα μας υπηρεσία ROADS, στο σχεδιασμό των οδικών ταξιδιών σας. Δείτε στον χάρτη που ακολουθεί τα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται στο οδικό δίκτυο της χώρας το πρωί της Δευτέρας 08/04.

 

Kαταχωρήθηκε 11 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις ανέμους (ανανέωση Σαββάτου 06/04/2019) (06/04/2019)

Απαραίτητο το πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών σε χώρες με έντονο ανάγλυφο όπως η Ελλάδα

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Σάββατο 6 Απριλίου 2019, 19:45

 

Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στη νότια και ανατολική χώρα το Σάββατο 6 Απριλίου 2019. Ιδιαίτερα σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου οι βροχές προκαλέσανε πλήθος προβλημάτων και καταστροφών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη Ρόδο, την Κρήτη και τη Νάξο. Η αποτίμηση των καταστροφών, η αναζήτηση των φυσικών και ανθρωπογενών αιτίων, και η χάραξη στρατηγικής αποφυγής και αντιμετώπισης ανάλογων καταστάσεων, απαιτεί την πλήρη γνώση του μετεωρολογικού γεγονότος. Βασικό στοιχείο στην προσπάθεια αυτή είναι η ύπαρξη ενός πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που λειτουργεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Όπως φαίνεται στους χάρτες που ακολουθούν οι διαφορές των καταγραφόμενων υψών βροχής είναι πολύ μεγάλες μεταξύ γειτονικών σταθμών. Σε χώρες με έντονο ανάγλυφο όπως η χώρα μας, τέτοιες διαφοροποιήσεις είναι πολύ συχνές. Η αποτύπωση τους θα ήταν αδύνατη, χωρίς ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών.

Μεγάλα ύψη βροχής όμως καταγράφηκαν και στην Ικαρία και την Κρήτη, όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί και παρουσιάζει τους σταθμούς με τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 19:00 του Σαββάτου 6 Απριλίου 2019. Στην ίδια εικόνα μπορείτε να δείτε και τους 8 σταθμούς που έχουν καταγράψει τις ισχυρότερες ριπές ανέμου έως την ίδια ώρα.

  

Ένας στρόβιλος με χαμηλές  νεφώσεις στο Νότιο Ιόνιο

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος, Σ. Ντάφης

ΕΑΑ – Πεντέλη, Σάββατο 06 Απριλίου 2019, 14:30

 

Ένα κέντρο χαμηλό πιέσεων με κάπως ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο το μεσημέρι του Σαββάτου 06/04. Πιο συγκεκριμένα, θερμοκρασιακή αναστροφή στη μέση τροπόσφαιρα περιορίζει την καθ’ ύψος ανάπτυξη των νεφών, δημιουργώντας έναν στρόβιλο με ασυνήθιστα χαμηλές νεφώσεις. Όπως έχουμε εξηγήσει σε παλιότερο άρθρο μας (http://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=940), στο ορατό φάσμα τα νέφη φαίνονται λευκότερα όταν αυτά είναι πιο πυκνά, ενώ στο υπέρυθρο φάσμα η «λευκότητα» ενός σχηματισμού είναι αντιστρόφως ανάλογη της θερμοκρασίας της κορυφής τους, δηλαδή του ύψους τους. Παρατηρείστε πόσο λαμπερός φαίνεται ο στρόβιλος στο ορατό φάσμα (αριστερά) και πόσο σκούρος στο υπέρυθρο (δεξιά). Στις ίδιες εικόνες σημειώνεται και η θέση του κέντρου του χαμηλού.

 

Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις ανέμους (ανανέωση Σαββάτου 06/04/2019)

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Σάββατο 6 Απριλίου 2019, 11:00

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιδείνωση του καιρού που θα επηρεάσει τη χώρα μας έως το βράδυ της Κυριακής 07/04. Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 05/04 έως και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 06/04 στα κεντρικά και νότια. Στον Χάρτη 1, φαίνεται η κατανομή των βροχοπτώσεων από τα μεσάνυχτα έως και τις 09:40 του Σαββάτου 06/04, όπως τις κατέγραψε το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακριβή ύψη βροχής που κατέγραψαν οι σταθμοί μας σε επιλεγμένες περιοχές.

 

Χάρτης 1. Kατανομή των βροχών που καταγράφηκαν από τα μεσάνυχτα έως και τις 09:40 της 06/04, και ενδεικτικά ύψη βροχής

 

Για το υπόλοιπο του Σαββάτου 06/04 αναμένονται βροχοπτώσεις στα νότια και ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο, οι οποίες στην Ανατολική Θεσσαλία, Στερεά και Πελοπόννησο καθώς και στο Αιγαίο θα είναι ισχυρότερες, ενώ θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Σημειώνεται ότι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά. Ιδιαίτερα στην Αττική αναμένονται βροχές και πιθανώς καταιγίδες έως και το απόγευμα. Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο από ανατολικές και βορειοανατολικές διευθύνσεις και δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ (Χάρτης 2).

Χάρτης 2. Περιοχές όπου ο άνεμος θα ξεπεράσει τα 7 μποφόρ το Σάββατο 06/04

 

Την Κυριακή 07/04 βροχές θα σημειωθούν έως και αργά το απόγευμα κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα ορεινά της νότιας και δυτικής χώρας, και το Ανατολικό Αιγαίο. Ιδιαίτερα στα ορεινά της νότιας και δυτικής χώρας το μεσημέρι και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο αναμένονται και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και δεν θα ξεπερνούν τα 7,  και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 μποφόρ. Στο Χάρτη 3 παρουσιάζεται η εκτίμηση του αθροιστικού υετού έως και το βράδυ της Κυριακής 06/04.

Χάρτης 3: Εκτίμηση του αθροιστικού υετού έως και το βράδυ της Κυριακής 06/04

 

Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν την μεταφορά σκόνης στα νότια και ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο, με αποτέλεσμα την εκδήλωση λασποβροχών.

Καθ’ όσον η κίνηση στο οδικό δίκτυο αναμένεται αυξημένη λόγω του Σαββατοκύριακου, σας υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να βλέπετε προγνώσεις για τις καιρικές συνθήκες σε όλο το δίκτυο μέσω της νέας μας υπηρεσίας ROADS (Χάρτης 4). Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στο οδικό δίκτυο τις μεσημβρινές  ώρες του Σαββάτου 06/04.

Χάρτης 4. Εκτίμηση των καιρικών συνθηκών στο οδικό δίκτυο το μεσημέρι του Σαββάτου 06/04

 

Μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή που θα κινηθεί προς την χώρα μας και θα επηρρεάσει τον καιρό της χώρας από το βράδυ της Κυριακής 07/04 προς Δευτέρα 08/04 με βροχές και καταιγίδες, αρχικά στα δυτικά και κατόπιν στο σύνολο της χώρας. Περισσότερες πληροφορίες  για το νέο κύμα κακοκαιρίας θα μπορείτε να δείτε σε επόμενες ανακοινώσεις και στις καθημερινές προγνώσεις μας.

 

 

Kαταχωρήθηκε 12 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις ανέμους (05/04/2019)

Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις ανέμους

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης – Σ. Ντάφης – Χρ. Γιάνναρος - Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, 10:00

 

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός κυρίως από το μεσημέρι της Παρασκευής 05/04/2019 και από τα νοτιοδυτικά, με βροχές και καταιγίδες, όπου στα κεντρικά και νότια θα είναι κατά τόπους ισχυρές και το Σάββατο 06/04 θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Την Κυριακή 06/04 τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά με κατά τόπους έντονα φαινόμενα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τις πρωινές ώρες και πρόσκαιρη βελτίωση στη συνέχεια, ενώ από τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας προβλέπονται νέες βροχοπτώσεις από τα δυτικά.

 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής 05/04 έως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 06/04, ισχυρές βροχές και καταιγίδες (και τοπικές χαλαζοπτώσεις) αναμένεται να επηρεάσουν το νησί της Κρήτης, ενώ ισχυρά φαινόμενα προβλέπονται και για την Αττική από τις πρώτες πρωινές ώρες έως τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 06/04/2019.   

 

Παράλληλα, οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής 05/04 στο Νότιο Ιόνιο και το Σάββατο 06/04 στο Νότιο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ.    

 

Οι εκτιμώμενες βροχοπτώσεις και η ενίσχυση των ανέμων από το απόγευμα της Παρασκευής 05/04 έως τις βραδινές ώρες της Κυριακής 07/04/2019, παρουσιάζεται στο βίντεο, το οποίο ακολουθεί.

 

Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας μας, όπου κυρίως το Σάββατο 06/04 θα καταγραφούν σημαντικές συγκεντρώσεις, με αποτέλεσμα στις περιοχές όπου θα εκδηλώνονται φαινόμενα να έχουν χαρακτήραλασποβροχής. Η κίνηση της σκόνης και οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις της στην ατμόσφαιρα, παρουσιάζονται στο επόμενο βίντεο.

 

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στους δρόμους λόγω των έντονων φαινομένων. Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις καιρικές συνθήκες στο οδικό δίκτυο σύμφωνα με τη νέα μας υπηρεσία ROADS. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στο οδικό δίκτυο τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 06/04.

Kαταχωρήθηκε 13 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 6°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 9°C
ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 10°C
ΑΛΑΓΟΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 10°C
ΑΡΝΑΙΑ 10°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΡΤΑ 21°C
ΣΠΑΡΤΗ 21°C
ΑΙΤΩΛΙΚΟ 21°C
ΑΓΡΙΝΙΟ 20°C
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 20°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 4 ώρες
<